Rudari o svojoj sudbini, Todić tvrdi: KoSSev piše tendenciozno, nema štrajka

Dezinformacije i tendenciozno pisanje, ovako je predsednik PO opštine Leposavić odnosno gradonačelnik u ostavci, Zoran Todić, opisao jutrošnji tekst KoSSev portala o novom štrajku radnika iz dva rudnika u Leposaviću, odnosno njihovom sastanku sa ovim opštinskim zvaničnikom. Iako ipak potom potvrđuje da je sastanak održan, demantuje navode koje su rudari izneli za naš portal.

Rudari Trepče potvrdili su jutros za KoSSev da je preko 50 zaposlenih od ukupno 600 radnika iz rudnika Belo Brdo i Crnac ponovo danas u Leposaviću stupilo u štrajk.

Razlog za novi štrajk, kako nam je rečeno, jeste taj što žele da znaju „gde se oni nalaze u ovoj situaciji“, kada Srbi masovno izlaze iz kosovskih institucija i „zašto njih niko ne zove“, te kada će se rešiti pitanje njihovog neisplaćenog radnog staža.

Sa istim pitanjima, kažu, potom su otišli i kod predsednika PO opštine Leposavić odnosno gradonačelnika u ostavci, Zorana Todića.

Po završetku sastanka, u naknadnom razgovoru sa istim sagovornikom, potvrđeno nam je da im je navodno rečeno da se po pitanju uplaćivanja radnog staža za sada ništa ne može učiniti, kao i da generalni direktor Trepče u Leposaviću trenutno nije tu.

„Rekli su nam da od nas, treba samo dvoje, koje mi odredimo, da odu u ponedeljak ili utorak na razgovor o tome u Beograd“, kazao nam je isti sagovornik čiji smo identitet zaštitili.

Istovremeno, na pitanje KoSSev-a šta im je rečeno kada je u pitanju njihov dalji rad u ovom kosovskom preduzeću, kazali su nam da su dobili odgovor da su oni već u kosovskom sistemu, te da, „prema njima“, oni ne napuštaju svoja radna mesta.

Ove navode radnika nakon sastanka u opštini, objavljujemo po prvi put u ovom tekstu. U više navrata od jutros pokušali smo da stupimo u kontakt sad već bivših opštinskih funkcionera u Leposaviću, u čemu smo uspeli nakon sastanka koji su rudari imali sa njima.

Iako je Todić potvrdio da je sastanak održan, demantovao je informacije o ishodu sastanka koje smo dobili od rudara.

„To nije tačno“, kratko je kazao.

On je štaviše, optužio naš portal, da je i jutrošnja vest „tendenciozna“ i „da plasiramo dezinformacije“.

„Mislim da nije u redu da objavljujete dezinformacije“, poručio je Todić, te ujedno demantovao i navode da su rudari u štrajku.

I dok Todić naše pisanje karakteriše kao „dezinformaciju“, sa druge strane potvrdio je da je sastanak održan.

Todić je potom kazao da su nakon sastanka sa njim, rudari otišli u upravu Trepče:

„Oni su posle otišli u svoju upravu, sastanak su nastavili tamo gde je i mesto, kod svog posladavca, a to je Trepča“.

O detaljima sastanka, kao i o zahtevima rudara, Todić nije želeo da govori za naš portal, već nas je uputio da se obratimo rukovodstvu Trepče.

U ovoj situaciji nikome nije lako

Ovaj doskorašnji gradonačelnik Leposavića pri kosovskom sistemu, koji je nakon podnošenja ostavke nastavio da obavlja funkciju predsednika PO ove opštine, kaže da u trenutnoj situaciji „nikome nije lako“.

„Mnogo stvari ide preko nas koji smo ostali tu da radimo u srpskom sistemu“, kazao je Todić uz molbu na razumevanje.

KoSSev portal je danas u više navrata pokušao da stupi u kontakt sa generalnim direktorom RMHK „Trepča“ u Leposaviću, Jovanom Dimkićem. U tome do objavljivanja nismo uspeli.

Mesecima unazad naš portal dobija pritužbe rudara iz ovih rudnika. O njima smo pisali i letos.

O tome opširnije u:

Rudari Crnca i Belog Brda započeli štrajk: Prelilo čašu, sad nam smanjili i plate

Rudari Crnca i B.Brda: Protest urodio plodom, plate regulisane, obećano ispunjenje drugih zahtevaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.