Optuženi za ratne zločine D. Arsić : „Nisam kriv“

Izvor: Kallxo (Tekst je preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Na optuženičkoj klupi danas je sedeo Dušan Arsić, optužen od strane Specijalnog tužilaštva za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu počinjenih tokom poslednjeg rata.

Nakon čitanja optužnice od strane tužioca kosovskog specijalnog tužilaštva Atdea Deme (Atdhe Dëma), okrivljeni se izjasnio da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret.

„Nisam kriv“ – odgovorio je optuženi za ratne zločine Dušan Arsić, prenosi Kallxo.

Odbrana optuženog je obavestila sud da će podneti zahtev za odbacivanje optužnice u skladu sa zakonskim odredbama.

Specijalno tužilaštvo podiglo je i podnelo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv Dušana Arsića. Tereti ga za ratni zločin protiv civilnog stanovništva navodno počinjen 1999. godine

Iz ovog tužilaštva saopšteno je tada da postoji osnovana sumnja da je D. A, u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, tokom rata na Kosovu, tačnije od januara do juna 1999. godine, navodno učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline, a zatim i u pljačkanju i paljenju kuća Albanaca.

Iz tužilaštva navode i da su navodno ista lica učestvovala u maltretiranju albanskih civila, od kojih su pojedini ranjeni i ubijeni, kao i u pogubljenju – pokojnog B. Š (Sh), radnjama koje su, kako navode, sankcionisane po kosovskim zakonima, običajima ratovanja i Međunarodom ženevskom konvencijom i drugim protokolima.

U saopštenju su precizirali da postoji osnovana sumnja da je D. A, 20.04.1999. godine, u selu Butovac, Opština Priština, zaustavio oštećenog A.K. koji je tada imao 15 godina, te da su ga D. A. i ostale „srpske paravojne formacije“ zlostavljale, mučile, maltretirale, kako fizički tako i psihički.

Naveli su i da je zatim pucano iz automatskog oružja, usled čega je neko pao na zemlju, te da je potom zaključeno da je reč o preminulom B. Š. (Sh) iz sela Trudna.

Povezane vesti:

Optužnica protiv D. A, Tužilaštvo u PR ga tereti da je sa srpskom policijom učestvovao u ubijanju Albanaca 1999.

D. Arsić: Zaglavio sam u zatvoru zbog svoje zemlje

FHP: Samo jedna optužnica podignuta u 2021. godini

Saslušanje optuženih u slučaju uzurpacije imovine Dušana Arsića

FHP Kosovo: Nastavljena praksa otvaranja istraga za ratni zločin na dan hapšenja

Priština: Više od devet sati saslušanja svedoka u slučaju protiv Duška ArsićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.