Rudari Crnca i B.Brda: Protest urodio plodom, plate regulisane, obećano ispunjenje drugih zahteva

Na višečasovnom sastanku sa generalnim direktorom RMHK „Trepča“ u Leposaviću, radnici rudnika Crnac i Belo Brdo, koji su juče započeli protest i štrajk rada, uspeli su da postignu zadovoljavajući dogovor. Kako su potvrdili za KoSSev, prethodno umanjene plate su im regularno vraćene, godišnji odmori duplirani, a tvrde i da su dobili garancije da će im ostali zahtevi biti ispunjeni.

I danas je, u ranim jutarnjim satima, ispred Trepčine flotacije u Leposaviću bilo okupljeno oko 200 radnika iz rudnika Belo Brdo i Crnac.

Oni drugi dan protestuju i štrajkuju, a zbog toga što im je, kako su juče potvrdili za KoSSev, pored toga što im godinama nije uplaćivan radni staž, beneficije i penziono osiguranje, sada za 10 posto smanjena i plata.

Na juče održanom sastanku sa generalnim direktorom RMHK „Trepča“ u Leposaviću, Jovanom Dimkićem, kome su pretočili svoje zahteve i nezadovoljstva, nisu uspeli da postignu dogovor.

Međutim, nakon današnjeg okupljanja na istom mestu i drugog održanog sastanka sa Dimkićem, radnicima je navodno deo zahteva ispunjen, zbog čega oni obustavljaju štrajk.

„Nakon što smo se i danas okupili kod flotacije, direktor je došao iz Zvečana i primio nas na sastanak. Uspeli smo da se usaglasimo oko dosta tačaka i mi nastavljamo sa radom. Druga smena je već na poslu“, potvrdio nam je jedan od radnika i učesnik protesta.

Prethodno umanjene plate, kako je kazao, vraćene su im već danas, a direktor Trepče im je preneo da će im uskoro dati i dokument kao garanciju da će im radni staž i penziono osiguranje, uskoro biti uplaćeno.

„Takođe, plate nam je u regularnom iznosu odmah danas vratio. Ono što nam je bilo skinuto nam je već uplaćeno i dobili smo obećanje da se one više neće smanjivati, već samo rasti“, kaže I. R.

Dodaje i da su dobili više dana godišnjeg odmora.

KoSSev portal se u vezi sa navodima rudara o ispunjenim zahtevima, odnosno obećanju ispunjenja, i danas obratio pisanim putem direktoru Jovanu Dimkiću. Kao i juče, tako i danas, odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.

S obzirom na to da im je deo zahteva, kako su potvrdili rudari, već ispunjen, oni su danas obustavili proteste i štrajk.

Današnjem protestu kod flotacije u Leposaviću, prisustovao je i lider GI „Srpski opstanak“, Aleksandar Arsenijević.

On je kazao da je došao kako bi podržao nezadovoljne rudare u ostvarivanju njihovih prava. 

Neposredno pre obustave štrajka rekao je i da će, ukoliko se radnicima već danas ne ispune zahtevi, otvoriti „Pandorinu kutiju“, tačnije objaviti dokumenta koja, kako tvrdi, svedoče „gde idu pare od truda i znoja“ ovih radnika. 

„Verujte, sa ovom Pandorinom kutijom, nekoga ćemo poslati u zatvor. Imate punu našu podršku“, poručio je jutros Arsenijević. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.