Rudari Crnca i Belog Brda započeli štrajk: Prelilo čašu, sad nam smanjili i plate

Oko 200 radnika iz rudnika Belo Brdo i Crnac protestovalo je danas ispred Trepčine flotacije u Leposaviću zbog toga što im je, pored toga što im godinama, kako tvrde, nije uplaćivan radni staž, beneficije i penziono osiguranje, sada smanjena i plata. Na danas održanom sastanku sa direktorom Trepče nisu postigli dogovor, pa će proteste kao i štrajk rada, kažu, nastaviti i sutra. Čelnik ovog rudarsko-metalurškog kombinata do objavljivanja vesti nije odgovorio na naš upit o navodima radnika.

I.R. iz Žitkovca, jedan od radnika koji je danas bio učesnik protesta, u rudniku Belo Brdo kod Drena radi već 13 godina.

Tvrdi da mu, iako je na početku svog rada skinut sa srpskog tržišta rada i prijavljen u srpski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, do dan danas na tim računima nije uplaćen „ni dinar“.

Ujedno, prema njegovim rečima, u periodu od tri godine izostalo je osiguranje i u kosovskom Trustu.

„Na proizvodnji radim već 13 godina, kada sam skinut sa tržišta rada i prijavljen u PIO. Ipak, od Srbije nemam nikakva primanja, a od kosovskih institucija me plaćaju po učinku. Što zaradimo, koliko izbacimo, to i primimo. Staž, kao ni penzijsko nam nikada nije uplaćeno“, kaže za KoSSev ovaj radnik, govoreći u svoje, ali i u ime više stotina radnika ovih rudnika.

I pored tih dugogodišnjih problema, iako im je, kako navodi, na samom početku rečeno da će im radni staž, penzijsko i beneficije biti brzo regulisano, nedavno su im i kosovska primanja umanjena.

Upravo to je bila kap koja je prelila čašu, da se ovi radnici danas pokrenu i pobune.

„Sada su nam umanjili i platu za 10 odsto i ljudi su konačno odlučili da se pobune i iznesu sve svoje probleme. Stariji radnici imaju minimalac od Srbije, ali danas se pobunila omladina koje ima mnogo više“, kaže I.R.

Sa svojim kompletnim zahtevima, uz naznaku da svoj rad obustavljaju do daljnjeg, danas su se obratili generalnom direktora RMHK „Trepča“ u Leposaviću, Jovanu Dimkiću, koji ih je uredno primio na sastanak.

„Međutim, on to ne prihvata, ne odgovara mu. Kaže da tu ne pomažu ni srpske ni kosovske institucije, već plate radnika zavise od samog rada, a plata nam je kako je rekao, umanjena zbog pada olova i cinka“, navodi ovaj radnik.

Tvrdi da na njegovo pitanje zašto je uopšte skinut sa srpskog tržišta rada, ako mu ne ide staž, Dimkić nije dao odgovor.

Naš sagovornik dodaje da su se sa zahtevom, radnici ovih rudnika, ranije obraćali i Kancelariji za KiM, od kojih, kako tvrdi, nikada nisu dobili odgovor.

Radnici najavljuju protest i za sutra već u ranim jutarnjim satima, a i u narednom periodu, kako I.R. kaže, sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

„Nastavljamo dalje sa štrajkom, rada, takođe kod flotacije u Leposaviću, da vidimo da li će neko da ispuni naše zahteve“, poručuje on.

Pisanim putem potražili smo komentar i od direktora Jovana Dimkića, međutim do objavljivanja vesti odgovor na naš upit nije stigao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.