Rode: Nismo protiv restauracije kuća, ali Deva je bio nacistički kolaboracionista, mora da se opiše ko je on

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, rekao je da nisu protiv restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici. Rode, koji je zabrinuto reagovao nakon vesti o restauraciji ove kuće, kaže da nemaju problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve, za kojeg sa uverenjem kaže da je bio nacistički kolaboracionista koji je bio u sastavu zloglasne divizije „Skenderbeg”.

„Ovo je pogrešna procena. Nemamo ništa protiv renoviranja istorijskih kuća. U Nemačkoj… Mi smo se bunili kada je pomenuta kuća Džafera Deve. Treba da se prizna procena ličnosti Džafera Deve. On je bio kolaboracionista i protagonista SS Divizije ‘Skenderbeg’. Naravno to može da se izdvoji i da se kaže renoviramo tu kuću Džafera Deve u Mitrovici. Čak se može reći da je tu živeo Džafer Deva, ili da su u njoj živeli njegovi roditelji. U Nemačkoj se renoviraju hiljade kuća koje imaju mračnu prošlost. Ali…“.

„Problem je u tome da ako bi se u Nemačkoj reklo renoviraće se kuća Adolfa Hitlera…Odlično. Nemajući procenu o osobi i upravo osoba treba da se proceni. Mora se reći – kuća će se renovirati, ali Džafer Deva je bio jedna vrlo kontraverzna ličnost“, izjavio je on u intervjuu za Klan Kosova.

Nemački ambasador je rekao da treba pitati kosovske institucije da li će se na kući Džafera Deve nastaviti sa radovima, koji su već obustavljeni.

Rode navodi da ranije nije poznavao kontroverznu ličnost Džafera Deve i da je o njemu obavešten nedavno.

„Ono što smo rekli jeste da se to pitanje ne može neutralisati: ‘Vrlo lepo, kuća Džafera Deve se renovira.’ To zvuči kao da je bio veliki čovek. Nisam ranije poznavao lik Džafera Deve i pošto mi je ovo privuklo pažnju, malo sam se informisao“.

Čak kaže da je pročitao knjige i izveštaj nemačkih vojnih snaga u Albaniji koji navodi da zloglasna divizija „Skenderbeg“ ne bi bila formirana bez Džafera Deve.

„Ovde imam tri knjige o nemačkoj okupaciji u Albaniji: ‘Albanija u ratu’, ‘Albanische Muslime in der Ëaffen-SS’,… u svima je obrađena ličnost Džafera Deve. Ovde imam završni izveštaj nemačkih vojnih snaga u Albaniji. Iskreno rečeno: Nemci su bili loši momci. Počeli smo Drugi svetski rat i svuda (nemačka vojska) je koristila lokalne snage da ih angažuje. U ovom izveštaju nemačkih vojnih snaga za Džafera Devu piše: ‘…protiv tih ličnosti, mi kod Kosovara imamo Džafera Devu, stuba nemačke politike'“.

„Da, ovo je nemački dokument i ovde imamo švajcarske istoričare, albanske istoričare, američke istoričare, koji takođe pišu da on,… bez njega, ne bi bila formirana SS divizija ‘Skenderbeg’. Bio je jedan od vodećih regruta. Bio je i saradnik nemačke obaveštajne službe“.

Nemački ambasador se protivi istoričarima sa Kosova i Albanije i porodici Džafera Deve koji kažu da on nije bio saradnik nacista i da je spasavao Jevreje.

„Onda, u ovim knjigama postoje poglavlja o istoriji Jevreja. Došlo je do istrebljenja Jevreja u svim oblastima pod nemačkom okupacijom. Jedino mesto gde je tokom nemačke okupacije bilo više Jevreja bila je Albanija. Ali to nije slučaj na Kosovu. Na Kosovu je SS-Skenderbeg divizija istrebljivala Jevreje, a u tome je učestvovao i Džafer Deva. Tako piše u ovim dokumentima i mogu vam ih dati. Zato što sada ne mogu sve da ih citiram“.

Jorn Rode kaže da Nemačka nije protiv restauracije stare kuće, ali je kritikovao činjenicu da nema komentara o tome ko je Džafer Deva.

„Kuća može da se renovira, ali uz jednu klasifikaciju i procenu ove ličnosti. Na primer – u ovoj kući je živeo Džafer Deva, veoma kontroverzna ličnost… i koja se mora tačno opisati sa tamnim stranama,… sa svim stranama. Ali ne da se kaže da je bio divna ličnost ili dozvoliti da se stvori ovaj utisak. Ovo je jednostavno bio problem. Nikada se nisam izjasnio protiv renoviranja kuće, niko se nije izjasnio protiv toga. Kritikovali smo samo to što se ne komentariše ko je ta ličnost. I to mora da se desi“.

Pročitajte još:

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

Rođak Džafera Deve iznenađen reakcijom nemačkog ambasadora

Dokument Jevrejskog istorijskog muzeja iz Beograda o stradanju Jevreja iz Kosovske Mitrovice

Hasani: Deva slepi saradnik nacista; Rode je u pravu; Reakcija Čekua žalosna

Istoričar Budžovi: Džafer Deva štitio Jevreje, to je činjenica

Rode: Presuda o V.Dečanima da se sprovede; Zašto Osmani nije posetila Srbe u Gračanici, tamo nema blokiranog mostaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.