Ambasador Košar: Vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima na neki način predstavlja i izvinjenje Francuske

Spomenik srpskim vojnicima
FOTO: Francuska ambasada u Prištini

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar ocenio je za Danas da vraćanje spomen ploče palim srpskim vojnicima u ratovima od 1918. do 1921. godine – na prvobitno mesto na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, predstavlja „na neki način i izvinjenje“. Opisujući izmeštanje spomenika kao „malu grešku“, istakao je da namera francuske ambasade na Kosovu nije bila da bilo koga povredi, već da napravi mesto za spomenik francuskim vojnicima iz sastava Kfora.

„Veoma mi je drago što je to sve vraćeno na svoje mesto. To je bila moja želja, naročito kad smo videli do koje mere je to izazvalo burna osećanja“, kazao je Košar za ovaj list.

„Naša namera nikako nije bila da bilo koga povredimo. Mi smo možda potcenili osećanja i reagovanja koje će to izazvati. Namera nam je bila samo da napravimo mesto za spomenik francuskim vojnicima iz sastava Kfora i došlo je do male greške. Veoma sam zadovoljan što je ona ispravljena. Samo vraćanje spomenika na svoje mesto na neki način je i izvinjenje“, kazao je Košar.

Eparhija raško-prizrenska, u saradnji sa ambasadom Francuske, vratila je prošle nedelje spomenik poginulim srpskim vojnicima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu na mesto na kom se nalazio pre njegovog premeštanja, a na čije mesto je postavljen novi spomenik.

Spomenik francuskim vojnicima KFOR-a, poginulim na Kosovu stavljen je sa strane i nalazi se na mestu na koje je prethodno bio izmešten onaj stradalim srpskim vojnicima.

Izmeštanje spomenika stradalim srpskim vojnicima izazvalo je brojne negativne reakcije u srpskoj javnosti, a bila je organizovana i peticija za njegovo vraćanje. Više se pojedinaca i grupa obratilo javnim pismima francuskoj ambasadi da se spomenik vrati na svoje mesto.

O izmeštanju spomenika palim srpskim vojnicima čitate u:

Na groblju u Prištini vraćen na mesto spomenik srpskim vojnicima

Veber: Izmeštanje spomenika „nespretan gaf“, to je pravoslavno groblje, zašto se nisu konsultovali sa SPC

Mladi srpski doktori nauka zatražili od ministarstava spoljnih poslova Francuske i Nemačke da se vrati spomenik uz izvinjenje

Vučić o uklanjanju spomenika u Prištini: Šta li je tim ljudima u glavi

Antonijević o aferi izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Civilno društvo brzo i efikasno reagovalo, vlast bi samo politizovala

Manojlović kritikuje vlast: „Ne smeju ni da pisnu kada im premeštaju spomenike predaka“

Ambasada Francuske: „Razmotrićemo tehničke mogućnosti“ da se svi spomenici vrate gde su bili

Javno pismo francuskom ambasadoru

Pokrenuta peticija: Spomenik se mora vratiti na svoje mesto uz izvinjenje ambasadora

Marinković: Delo ambasadora posledica poriva Albanaca da izbrišu istorijske veze Srba sa Kosovom

Srpska demokratija traži da se spomen-ploča vrati gde je bila: „Čini se da nekome smetaju i mrtvi Srbi“

Francuska i nemačka ambasada potvrdile da su pomerile spomenik srpskim vojnicima, pritom razočarani zbog ‘pogrešnog tumačenja’ njihovog ‘gesta’
Eparhija zabrinuta zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Niko nas nije konsultovao
Kancelarija: Posebno zabrinjava što je spomenik izmešten naočigled stranih predstavnika na KiM, Priština ima odrešene ruke?
Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je (na slici) nestao spomenik srpskim vojnicima?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.