Kancelarija: Posebno zabrinjava što je spomenik izmešten naočigled stranih predstavnika na KiM, Priština ima odrešene ruke?

Spomen obeležje Priština izmeštanje
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj je zatiranja svih tragova srpskog postojanja na KiM i brutalnog prekrajanja istorije, oglasila se danas Kancelarija za KiM, dva dana nakon vesti da je na prištinskom groblju izmešten spomenik palim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu.

U subotu je obeležen Dan primirja – kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Nemački i francuski ambasador na Kosovu godinama zajedno obeležavaju ovaj dan u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, što su i prekjuče učinili.

Međutim, na fotografijama ambasadora od ovogodišnjeg i obeležavanja ranijih godina – primetna je razlika, odnosno na mestu gde je ranije stajao, nije bio vidljiv spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu.

Sa druge strane, na fotografijama sa prištinskog groblja za vreme nedavnih mitrovdanskih zadušnica, koje su snimili pojedini vernici, ovaj spomenik je bio i dalje vidljiv, ali je izmešten sa mesta na kojem je stajao, i postavljen u stranu.

Da je spomenik izmešten, sinoć je potvrdila i Eparhija raško-prizrenska, zbog čega su izrazili duboku zabrinutost.

Zabrinutost je danas izrazila i Kancelarija za KiM, naglasivši da „posebno zabrinjava činjenica“ što je spomenik izmešten „pred očima stranih predstavnika na KiM“:

„Što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljanja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa?“.

Ipak, o ovom „anticivilizacijskom činu“ obavestili su međunarodne misije, među kojima je i OEBS:

„Zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta“.

U saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, poručuju, iskoristiće sve pravne mehanizme da se ploča vrati na svoje mesto, naglasivši da na tome rade „još od prvog dana, kada se ovaj vandalski čin dogodio“.

Podsetivši na nedavno uništeno pravoslavne groblje preoravanjem puta u Kosovskoj Mitrovici, iz ove institucije smatraju da Prištini „smetaju kako živi, tako i stradali Srbi“.

„Nakon preoravanja srpskih kostiju u Kosovskoj Mitrovici, skrnavljenja, paljenja, rušenja srpskih grobova i spomen obeležja, jasno je da Prištini smetaju kako živi tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima, svetle ideale koji za Aljbina Kurtija i njegove sledbenike nemaju nikakvu vrednost“.

Uprkos svemu, poručuju iz ove institucije, sigurno je to „da slavnu i herojsku prošlost srpskog naroda na KiM – niko, nikada neće moći da izbriše“.

„Jer naša je obaveza da čuvamo spomen na naše pretke koji su dali ono najvrednije, svoj život kako bi budući naraštaji živeli u boljem svetu“, zaključili su iz Kancelarije za KiM.

O ovom slučaju, juče je za RTS govorio i prištinski paroh Staniša Arsić, tvrdeći da je slučaj prijavio policiji, gde su mu navodno kazali da je izmeštanje spomen ploče uradilo preduzeće „Hortikultura“, i to, navodno, po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

O ovim medijskim navodima, KoSSev portal se kasno sinoć obratio upravo francuskoj ambasadi, zatraživši ujedno komentar povodom premeštanja ovog spomenika.

Upit slične sadržine poslali smo i nemačkoj ambasadi, ali i Kosovskoj policiji.

Međutim, odgovor ni sa jedne od ovih adresa do sada nismo dobili.

Povezane vesti:

Javno pismo francuskom ambasadoru
Francuska i nemačka ambasada potvrdile da su pomerile spomenik srpskim vojnicima, pritom razočarani zbog ‘pogrešnog tumačenja’ njihovog ‘gesta’
Eparhija zabrinuta zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Niko nas nije konsultovao
Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je (na slici) nestao spomenik srpskim vojnicima?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.