Eparhija zabrinuta zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Niko nas nije konsultovao

Spomen obeležje Priština izmeštanje
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Spomen ploča srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na groblju u Prištini je izmeštena, potvrdili su večeras iz Eparhije raško-prizrenske. Navode da će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto.

Juče je obeležen Dan primirja – kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Nemački i francuski ambasador na Kosovu godinama zajedno obeležavaju ovaj dan u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, što su i juče učinili.

Međutim, na fotografijama ambasadora od ovogodišnjeg i obeležavanja ranijih godina – primetna je razlika, odnosno na mestu gde je ranije stajao, nije više vidljiv spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu.

Sa druge strane, na fotografijama sa prištinskog groblja za vreme nedavnih mitrovdanskih zadušnica, koje su snimili pojedini vernici, ovaj spomenik je i dalje vidljiv, ali je izmešten sa mesta na kojem je stajao, i postavljen u stranu.

O tome čitajte u posebnoj vesti: Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je (na slici) nestao spomenik srpskim vojnicima?

Da je spomenik izmešten, potvrdila je večeras Eparhija raško-prizrenska, zbog čega su izrazili duboku zabrinutost.

„Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija Raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima“, poručili su iz Eparhije.

Tvrde da je na ovaj način, ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju i to od strane „zvaničnog gradskog preduzeća“. Iz Eparhije nisu naveli o kom je preduzeću reč.

Prištinski paroh, Staniša Arsić, sa druge strane, danas je, kako prenosi RTS, prijavio slučaj policiji gde su mu navodno rekli da je izmeštanje spomen ploče uradilo preduzeće „Hortikultura“, i to, navodno, po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

Sa druge strane, iz Eparhije navode da se ovim radnjama vrši prekrajanje istorije, odnosno pokušava da se „zamagle nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima“.

„Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama“, ocenili su.

Eparhija raško-prizrenska najavljuje da će njihova služba da razmotri sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti.

Ipak, poručuju da učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na KiM više od svega, pokazuje potrebu za višim stepenom zaštite – „ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste“.

Povezane vesti:

Javno pismo francuskom ambasadoru
Francuska i nemačka ambasada potvrdile da su pomerile spomenik srpskim vojnicima, pritom razočarani zbog ‘pogrešnog tumačenja’ njihovog ‘gesta’
Kancelarija: Posebno zabrinjava što je spomenik izmešten naočigled stranih predstavnika na KiM, Priština ima odrešene ruke?
Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je (na slici) nestao spomenik srpskim vojnicima?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.