Ambasada Francuske: „Razmotrićemo tehničke mogućnosti“ da se svi spomenici vrate gde su bili

Spomen obeležje Priština izmeštanje
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Zajedno sa svim stranama razmotrićemo tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali – oglasila se večeras francuska ambasada u Prištini, nakon lavine kritika i osuda srpske javnosti zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima stradalim 1912-1918, na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini.

Osim što će „razmotriti“ da izmešteni spomenik srpskim vojnicima vrate na svoje mesto, iz ambasade još poručuju da će to „razmatranje“ uključiti i to gde da postave novi spomenik francuskim vojnicima KFOR-a.

Radi se o spomeniku koji je već praktično zauzeo mesto na kojem se do skora uzdizao spomenik srpskim vojnicima pre nego što je i izmešten, a na inicijativu dve ambasade.

„U sadašnjim okolnostima i pred izazvanim emocijama, ambasada će razmotriti, zajedno sa svim stranama, tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali, a da to uključi i novu spomen ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru KFOR-a“, navodi se u saopštenju.

Saopštavaju i da žale zbog „polemike“ u vezi sa „reorganizacijom spomenika“- kako su okvalifikovali izmeštanje spomenika u stranu na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini.

A pošto su ga prethodno izmestili u stranu, sada saopštavaju:

„Francuska ambasada poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja“, zaključuju u saopštenju.

Kada se na fotografijama sa ovogodišnjeg obeležavanja Dana primirja 11. novembra, za razliku od prethodnih godina, iza nemačkog i francuskog ambasadora uočilo da nedostaje spomen obeležje srpskim vojnicima, to je podiglo buru u srpskoj javnosti.

Ispostavilo se u međuvremenu da je on izmešten u stranu, što je prva potvrdila Eparhija raško prizrenska, izrazivši zabrinutost, ali i sumnju da se na ovaj način vrši prekrajanje istorije.

U međuvremenu su zajedničkim saopštenjem francuska i nemačka ambasada potvrdili da je izmeštanje urađeno na njihovu inicijativu.

Naveli su da je ceremonija povodom obeležavanja Dana primirja bila „okaljana polemikama“ u pojedinim medijima na Kosovu i to upravo, kako kažu, zbog postojanja ovog spomenika.

A kontroverza je, poručili su, bila nedostojna sećanja na sve vojnike – francuske, nemačke i srpske, koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i na 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja pri KFOR-u.

Tada su ujedno potvrdili da su postavili novo spomen obeležje francuskim pripadnicima ove misije NATO-a, a da je spomenik srpskim vojnicima izmešten nekoliko metara dalje, te da „nijedno telo nije pomereno“.

I dok su ambasade navodile da su spomenik premestili „uz najveće poštovanje“, ova odluka je u međuvremenu naišla na osudu i kritike srpske javnosti, a potom i političkih zvaničnika, uz zahtev da se spomen obeležje vrati na svoje mesto.

Ujedno je pokrenuta peticija koju je do sada potpisalo više od 2.600 ljudi, sa zahtevom za vraćanje spomenika i javno izvinjenje dvojice ambasadora – francuskog i nemačkog.

Povezane vesti:

Javno pismo francuskom ambasadoru

Pokrenuta peticija: Spomenik se mora vratiti na svoje mesto uz izvinjenje ambasadora

Marinković: Delo ambasadora posledica poriva Albanaca da izbrišu istorijske veze Srba sa Kosovom

Srpska demokratija traži da se spomen-ploča vrati gde je bila: „Čini se da nekome smetaju i mrtvi Srbi“

Francuska i nemačka ambasada potvrdile da su pomerile spomenik srpskim vojnicima, pritom razočarani zbog ‘pogrešnog tumačenja’ njihovog ‘gesta’
Eparhija zabrinuta zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Niko nas nije konsultovao
Kancelarija: Posebno zabrinjava što je spomenik izmešten naočigled stranih predstavnika na KiM, Priština ima odrešene ruke?
Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je (na slici) nestao spomenik srpskim vojnicima?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.