REAKCIJE na KBS (vojsku): Srpska lista o sebi i pogrešnom ulaganju novca, drugi o njenoj odgovornosti

„To suštinski nije pitanje za Beograd. To je pitanje za međunarodnu zajednicu. Međunarodna zajednica je Rezolucijom 1244 preuzela na sebe odgovornost za svako stanje na prostoru Kosova i Metohije ali i za poštovanje mira, bezbednosti, života svih koji žive u južnoj srpskoj pokrajini. Sada je vreme da vidimo da li je Međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i sopstvene odluke,“ ovako je odgovorio rano u Beogradu jutros srpski ministar vojni na pitanje „Šta Beograd može da uradi?“. Pitanje je postavljeno po usvajanju paketa zakona u kosovskoj skupštini o transformaciji KBS u oružane snage – samo par nedelja pošto je zajedno sa Vrhovnim komandantom podigao borbenu gotovost srpske vojske onda kada je Tači sa obezbeđenjem, odnosno onim što se ponavlja iz Beograda – „dugim cevima“, brzo i kratko posetio Gazivode. Pošto su je podigli, brzo su saopštili i da su je spustili. Ali se podiglo pitanje kojeg se do juče plašio sam Predsednik. 

Juče prve oštre verbalne reakcije dva srpska zvaničnika, od kojih je jedan upravo Vulin. Predsednik Srbije još uvek se nije oglasio ali je neposredno prethodno upozorio da je situacija veoma teška po Srbe ukoliko dođe do izglasavanja zakona o transformaciji KBS.

Saopštenjem, koje ni ovaj put nije dostavljeno redakciji KoSSev, oglasila se i Srpska lista, međutim, ne povodom usvajanja zakona, već da „u svoje ime i ime srpskog naroda na KiM-u“ pruži punu podršku poslanicima Srpske liste, za koje navodi da su tokom te sednice, „zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama i dobacivanjima poslanika albanskih partija“.

Sputnjik: Transformaciju KBS ne može da spreči Beograd

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, komentarišući odluku kosovskog parlamenta naveo je da takvo ponašanje Beograd ne može da spreči, već da to jedino može Zapad.

„Ako žele dogovor sa Beogradom oko konačnog statusa, ne bi nikako smeli ni da pomisle, a kamoli da povuku takve poteze za koje unapred znaju da ih neće prihvatiti ni srpski narod, ni država Srbija,“ kaže Drecun.

Beograd može da nastavi sa diplomatskim i političkim pritiskom kako ne bi došlo do transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u klasičnu vojsku, ali, kako Drecun kaže, ne vidi način da iz Srbije može da se utiče na takvu odluku.


Rakočević: „Samoubistvo Kosova“

Za književnika iz Gračanice Živojina Rakočevića, odluka kosovskog parlamenta je, kako kaže, put u samoubistvo Kosova, jer vojska Kosova nikome ne treba.

„Na jednoj strani, to je institucija koja otvara sve naše rane. Kada su Albanci u pitanju, to im pruža lažnu sigurnost da mogu biti agresivni i da ih neko može braniti. Dakle, onaj ko zagovara formiranje bilo kakve vojske, danas, ovde, na Kosovu i Metohiji, posle svega, puca u budućnost svog naroda,“ komentariše Rakočević.


Vulin juče: Dati nekažnjenim teroristima teško naoružanje – prilika da ponove svoje zločine

Investiranje novca kojeg nema

O tome da dok su poslanici Srpske liste, koji su inače formalno, kako sami kažu – u zamrznutom učešću u vladi i parlamentu, napustili jučerašnju sednicu – pisali su srpski mediji, navodeći da su se prilikom njihovog izlaska iz sale čule psovke i uvrede, koje su bile upućene srpskim poslanicima, ali i srpskom narodu.

Pre napuštanja skupštine, poslanicima se obratio Igor Simić, koji je naglasio da je predlog zakona protivan svim pravnim aktima, ali se, ipak, držao i loših ekonomskih srana izglasavanja ovog paketa.

„Pre svega, ovaj predlog zakona je protivan svim pravnim aktima, ne samo rezoluciji 1244 SB UN, već i samom Ustavu koji je na snazi, ali i protiv interesa svih građana, a posebno Srba.“

Ulaganje u iznosu od 150.000 evra u „nekakve vojne formacije“ nije u interesu ni kosovskih Albanaca koji odavde ne odlaze jer do sada nije bilo takvih formacija, već zato što ne postoji pre svega ekonomska perspektiva.

Simić je ujedno i predložio gde bi taj novac, kojeg, kako kaže, nema, trebalo da se utroši:

„Umesto da se ovaj novac, koga i nema, investira u obrazovanje, zdravstvo i razvoj ekonomije, on će se potrošiti na simboliku koja neće građanima značiti bolji život. Neki eksperti kažu da je sa ovim novcem moguće otvoriti 5000-7000 radnih mesta, a umesto toga, on se troši na simboliku.“

„Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bi ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo,“ dodao je Simić, posle čega su poslanici Srpske liste napustili zasedanje.

Poslanici Srpske liste neće pokleknuti pred anticivilizacijskim ponašanjem

Pacoli tvrdi suprotno: Atmosfera u Skupštini bila mirna i svečana

Sa druge strane, juče je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, komentarišući navodno vređanje poslanika Srpske liste, kako su sami tvrdili, objavio na svom Fejsbuk profilu da je reč o „promovisanoj propagandi mržnje“ u Srbiji, koju „sponzoriše beogradska vlada“, kao i da je svako ko je gledao zasedanje Skupštine mogao da primeti da je stvarnost potpuno drugačija.

„Naprotiv, danas je u Skupštini Kosova atmosfera bila mirna i svečana,“ napisao je juče Pacoli.

Formalni predsednik Srpske liste Goran Rakić, u saopštenju poslatom medijima ocenio je da su predstavnici ove liste svojim držanjem pokazali da su „pravi predstavnici srpskog naroda, koji neće pokleknuti pred bilo kojim prizemnim uvredama i anticivilizacijskim ponašanjem.“

Rakić je naveo da „sramno ponašanje“ nažalost nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar, kako on kaže, „uputi izvinjenje zbog ovih uvreda i kršenja poslovnika“.

Rakić je u ime Srpske liste, ujedno, izrazio „apslolutno razočaranje“ – ćutanjem međunarodnih predstavnika, za čije izaslanike kaže da su prisustvovali sednici.

RTS: NATO podržava kosovske bezbednosne snage u njihovom sadašnjem mandatu

Da NATO podržava kosovske bezbednosne snage u njihovom sadašnjem mandatu moglo se još jednom čuti juče, i to na RTS, koji je citirao Rojtersovu vest.

Neimenovani izvor je u odgovoru putem mejla britanskoj agenciji naveo da ukoliko bi se taj mandat promenio, Severnoatlantski savet bi morao da preispita nivo angažovanja NATO-a na Kosovu.

„NATO podržava kosovske bezbednosne snage u njihovom aktuelnom mandatu. Ako bi taj mandat bio promenjen, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažmana NATO-a na Kosovu. Mi ne možemo da predvidimo odluke Severnoatlantskog saveta“, naveo je zvaničnik NATO-a, a preneo RTS.

„Srpska lista snosiće punu odgovornost za podršku Haradinajevoj vladi“

Kratkim saopštenjem oglasila se i Partija Kosovskih Srba koja je, suprotno samoodbrani ove stranke pošto su izglasani zakoni kojima se otvara put za nastanak vojske, osudila upravo politiku Srpske Liste i Aleksandra Vučića.

Ona je „dajući najdirektniju podršku formiranju Vlade Ramuša Haradinaja omogućila da ta ista Vlada, sastavljena od partija Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija, Fatmira Ljimaja i Aleksandra Vučića, suprotno Ustavu Kosova započne transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.“

Iz PKS poručuju da su „posebno iznenađeni“ prisustvom srpskih poslanika u parlamentu Kosova, jer, kako navode, „isti svakodnevno tvrde da su napustili Vladu i parlament“.

„Srpska Lista snosiće punu odgovornost pred srpskim narodom zbog podrške date Vladi Ramuša Haradinaja,“ dodaju iz PSK, navodeći da ova Vlada „direktno radi protiv interesa Srba na Kosovu, kao i da je, kako navode, „dovela do početka formiranja vojske Kosova“.

Na jučerašnjoj sednici sva tri nacrta Zakona o transformaciji mandata Kosovskih bezbednosnih snaga izglasana su, kako se i očekivalo. Kosovska opozicija i vladajuće stranke su se po ovom pitanju ujedinile. Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama usvojen je sa 98 glasova, Zakon o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama – sa 96, dok je Zakon o ministarstvu odbrane izglasan sa 101 glas.

„O sudžuku i ubijanju“

U sredu je na kosovskom parlamentarnom odboru za prava i interese zajednica i povratak, podnet predlog da se 15. februar (dan državnosti Srbije), 28. jun (Vidovdan) i 24. jun (Dan Egipćana) svrstaju u „državne praznike“ na Kosovu. Kako je Koha prenela, u oštrim diskusijama albanskih poslanika koji su se usprotivili za uvrštavanje ovih srpskih praznika, pred ostalim poslanicima kao i samom Srpskom listom, u zgradi parlamenta, poslanik iz NISMA-e Miljaim Zeka rekao je, između ostalog i sledeće: „Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više, ali bismo od vas napravili sudžuk“. Na ovu izjavu, dva dana kasnije i dalje nema reakcija.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.