Vulin: Dati nekažnjenim teroristima teško naoružanje – prilika da ponove svoje zločine

Nakon današnje sednice kosovske skupštine na kojoj su izglasana tri nacrta Zakona o transformaciji mandata Kosovskih bezbednosnih snaga oglasio se i direktor Kancelarije za KiM koji je rekao da ova odluka „može da ima nesagledive posledice“ na bezbednost u regionu. U oštrijem tonu, bio je srpski ministar vojni: „Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je pretnja miru i prilika da ponove svoje zločine“.

Đurić je zatražio „oštru reakciju“ međunarodne zajednice, za koju kaže da je „ovlašćena i moralno i politički odgovorna da spreči dalju eskalaciju i dalju militarizaciju našeg regiona“.

„Srbija će štititi svoje interese na celoj svojoj teritoriji i prava svih svojih građana, kao i bezbednost, bez obzira na sve pokušaje da se dođe do eskalacije i destabilizacije,“ dodao je Đurić.

Vulin: Usvojeni zakoni da bi se pretilo Srbima i Srbiji

Usvajanje ovih nacrta zakona izvršeno je „da bi se pretilo Srbima i Srbiji“, kaže Vulin.

„Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je pretnja miru i prilika da ponove svoje zločine,“ navodi se u saopštenju ministra vojnog.

Vulin je i naglasio da dok je Rezolucija saveta bezbednosti UN 1244 na snazi, na Kosovu i Metohiji ne može biti nikakve druge oružane sile osim KFOR-a.

Predsednik Srbije i predsednik vlade nisu još uvek reagovali. Juče je Aleksandar Vučić tokom zajedničkog obraćanja sa austrijskim predsednikom Aleksandrom Van der Belenom, rekao da se plaši današnje sednice kosovske Skupštine. „To je nešto što nam donosi strah. Očigledno je da Albanci imaju, kao i glasanje za INTERPOL, koje se održava između 19. i 21. novembra, ja mislim, u Emiratima. Mnogo je teška situacija za nas.“

Sva tri nacrta Zakona o transformaciji mandata Kosovskih bezbednosnih snaga izglasana su na današnoj sednici Skupštine Kosova, kako se i očekivalo. Kosovska opozicija i vladajuće stranke ujedinile su se po ovom pitanju. Srpska lista jedina je bojkotovala današnju sednicu Skupštine.

Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama usvojen je sa 98 glasova, Zakon o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama – sa 96, dok je Zakon o ministarstvu odbrane izglasan sa 101 glas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.