Deo srpske opozicije u ruskoj Dumi protiv pravno obavezujućeg sporazuma: Katastrofalne posledice po Balkan i Evropu

Pozicija Rusije je jasna i vi znate da mi na svim međunarodnim platformama podržavamo teritorijalnu celovitost Srbije. Bez obzira što EU upućuje zahteve po pitanju brzog rešavanja kosovskog problema, dugoročno rešenje ovog međunarodnog problema treba da uvažava nacionalne interese Srbije i volju većine srpskog naroda, a ne da se zasniva na trenutnim odnosima Srbije i EU. Rusija smatra da je moguće rešiti kosovski problem ozbiljnim i osmišljenim pregovorima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da drugih osnovnih dokumenata po tom pitanju ne može biti. Ovo je poruka potpredsednika Državne dume Rusije, Petra Tolstoja, koju prenosi u opširnom saopštenju za štampu petočlana delegacija Srba sa Severa Kosova i iz Beograda koja je prošle nedelje boravila u državnoj dumi kao gost jedinstvene Rusije. 

Tolstoj je zajedno sa zamenikom Generalnog saveta partije „Jedinstvena Rusija“, Sergejom Železnjakom, primio srpsku delegaciju koju je predvodio narodni poslanik i predsednik pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Slaviša Ristić. U istoj delegaciji su bili bivši narodni poslanik i lider Srba sa severa Kosova, Marko Jakšić, bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije i predsednik Državotvornog pokreta, Slobodan Samardžić, predsednik Narodnog pokreta i direktor „Centra za geostrateške studije“, Dragana Trifković i generalni sekretar Narodnog pokreta, Svetlana Maksović.

 

„Zahtev EU i SAD da Beograd potpiše takozvani ’Sporazum o normalizaciji odnosa‘, pozivi da se izvrši teritorijalna podela Kosova i Metohije na srpski i kosovsko-albanski deo, da se izvrši takozvana ’razmena teritorija‘ i drugi pokušaji ove vrste, kategorički su neprihvatljivi“ – u saopštenju se prenosi stav ruske strane sa kojom je ova delegacija razgovarala

Tolstoj je podsetio na nedavno pismo koje je Otadžbina uputila Vladimiru Putinu, na poslanicu Sabora Srpske pravoslavne crkve posvećenu Kosovu, kao i na nekoliko obraćanja za zaštitu Kosova i Metohije od strane pojedinih srpskih političara, kao i građana i dela kulturne, naučne i intelektualne elite Srbije.

U saopštenju se navodi da je poseta usledila upravo nakon javnog pisma Slaviše Ristića ruskom predsedniku Putinu, koje je, kako tvrde, izazvalo veliku pažnju u Rusiji.

Kako se u saopštenju ruske Dume navodi, glavna tema razgovora bio je „pokušaj potpisivanja takozvanog sveobuhvatnog sporazuma“ i „pokušaj Zapada da se izbegne slaganje sa Rezolucijom 1244“.

Ristić je tokom ove posete predao original pisma koje je Dumi poslato elektronskim putem i zamolio ove zvaničnike da pismo dostave i Putinovom kabinetu. Podsetili su na deo sadržaja pisma – molbu Putinu „da bez obzira i ako Beograd potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa separatistima, a od Vas bude tražio da omogućite samoproglašenoj Republici Kosovo stolicu u Ujedinjenim nacijama, da na to ne pristanete“. 

Pravno-obavezujući sporazum može da ima katastrofalne posledice

„Insistiramo na tome da Rezolucija 1244 nema alternativu, jer razumemo koliko je to važan dokument za Kosovo i Metohiju i za Srbiju u celini, ali i za ceo Balkan i čitavu Evropu. Zbog toga nisu pravno utemeljeni pokušaji da se Srbiji nametne pravno obavezujući dokument koji može biti veoma opasan. Naravno, to potpuno spada u ovlašćenja srpskog rukovodstva da razmatra svaki dokument koji se tiče srpske države, ali otvoreno izražavamo svoje mišljenje da pravno obavezujući sporazum koji se nameće Srbiji može da ima katastrofalne posledice. Mi smo spremni da argumentovano na svim mogućim platformama nastavimo da to tvrdimo i objasnimo“ – u saopštenju se prenose reči Sergeja Železnjaka.

Sa druge strane se u saopštenju iz Dume navodi da dalji koraci imaju za cilj međunarodno priznanje Kosova koje preti „katastrofalnim posledicama, ne samo Balkanu, već celoj Evropi“.

Zahvaljujući se Ruskoj Federaciji na, kako su naveli, doslednom stavu po pitanju Kosova i Metohije koji se bazira na međunarodnom pravu, istovremeno je ova srpska delegacija izrazila žaljenje zbog toga što srpski zvaničnici „nemaju tako čvrst stav“ po pitanju Rezolucije 1244. 

„Takva pozicija srpskog rukovodstva rezultirala je potpisivanjem mnogobrojnih briselskih dogovora, kao i najštetnijeg Briselskog dogovora potpisanog 19. aprila 2013. godine, kojim su ugašene institucije Srbije na delu njene države. Srpska strana se obavezala tim dogovorima da će izvršiti pritisak na Srbe sa KiM da se uključe u državni sistem nezavisnog Kosova. Sada dolazimo u još opasniju situaciju kada može biti potpisan dogovor (sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum sa Prištinom), kojim će srpski narod izgubiti svaku perspektivu na Kosovu i Metohiji, a takođe se bojimo da bi to dovelo do dalekosežnih posledica po Srbiju, odnosno po srpski narod u čitavom regionu. Nažalost, veći deo srpske javnosti nema mogućnost da se pravilno informiše o tome, a bojimo se i da rusko prijateljstvo prema srpskom narodu može biti zloupotrebljeno,“ istakao je Slaviša Ristić.

„Predsednik Srbije je između dve krajnosti. Ili da raspiše referendum o tome ili da na svoju ruku preduzme korake. On ne može da raspiše referendum o tome, jer bi to bio neustavni referendum. Moguće je samo promeniti Ustav, pa napraviti referendum o promeni Ustava. Očigledno je da je sada poslednji momenat da se nešto učini da se takve stvari zaustave, ako ne i potpuno uklone,“ ocenio je bivši ministar za Kosovo i Metohiju, Slobodan Samardžić.

Železnjak:

Do danas, postoji jedna vrlo složena situacija na Kosovu u vezi sa organizovanim kriminalom, trgovinom drogom, terorizmom i to je bila direktna posledica politike Zapada koja deluje na principu ‘podeli i vladaj’, cepajući čitave narode i države u delove i ne mareći za posledice.

Još jedna važna posledica potpisivanja takvog dogovora tiče se NATO, kaže dalje i iznosi argumente protiv ulaska Srbije u NATO:

I Tolstoj je izneo sličnu ocenu. Prema saopštenju koje je Duma objavila, on je rekao da osim što se insistiranjem na drugim, kako je naveo, kontroverznim sporazumima, umesto na Rezoluciji 1244, Kosovo konačno odvaja od Srbije, on uključuje takođe ulazak Kosova u NATO:

„Kako mi razumemo, to je samo uvod u to da se Srbija odvoji od Rusije, uvlačeći je u Severno-atlantski savez, a suprotno mišljenju njenih građana. Svi se sećamo protesta protiv priključenja Crne Gore NATO-u.“

„Pošto se nudi sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, on podrazumeva i ulaženje Kosova u sve međunarodne organizacije. Srbija se po tom dokumentu neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije, uključujući i NATO. Ukoliko Srbija potpiše sporazum, Kosovo će prvo osnovati svoju vojsku, a zatim ući u NATO kao punopravna članica. Pre godinu dana u Tirani je potpisan sporazum predsednika Kosova, Albanije i albanskih Makedonaca o širenju teritorije Albanije na takozvanu prirodnu Albaniju. Oni otvoreno pričaju o širenju, i što se tiče kosovskih Albanaca, njima ni Kosovo nije dovoljno. Ako oni budu pretendovali da pređu na administrativni deo Srbije koji je sada pod upravom Srbije, Srbija neće imati nikakvu odbranu. To je odlična atmosfera da se narod Srbije ubedi da Srbija mora da uđe u NATO. Insistiraće se na argumentu da NATO države ne napadaju jedna drugu. To je proces koji bi se vrlo brzo odvijao, ukoliko bi se potpisao dokument o priznanju Kosova (sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom). Bojim se da tada više niko neće moći da nam pomogne.“ 

Najavljeni predstojeći dolazak predsednika Putina u Srbiju od velike je važnosti za Srbe sa Kosova i Metohije, ukoliko bi postojala mogućnost da se sretnu sa predsednikom Ruske Federacije. 

Slaviša Ristić je zamolio rusku stranu da dodatno intenzivira odnose sa Srbijom, kako kroz parlamentarnu, tako i kroz partijsku saradnju. 

„Od velikog značaja bi bilo kada bi Državna duma Ruske Federacije usvojila deklaraciju o Kosovu i Metohiji u kojoj bi iznela svoj jasan stav i predlog za rešavanje kosovskog problema. Srpski narod na Kosovu i Metohiji je spreman da trpi da se bori i da čeka, ali mu je neophodna nada. On se boji brzih rešenja i takozvanih kompromisa, kao i toga da će osvanuti u Velikoj Albaniji,“ istakao je Ristić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.