Koha: Stigla dugo očekivana vest, Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza

Foto: (Indeksonline.rs)

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitris Avramopulos, u autorskom tekstu za Koha ditore, koji će da bude objavljen u sutrašnjem izdanju, naveo je da je Kosovo ostvarilo napredak i da su kriterijumi za liberalizaciju viznog režima ispunjeni.

„Važno poglavlje u našoj zajedničkoj istoriji: Kosovo je ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima,“ rekao je Avramopulos, prenosi Koha.

„Nakon mnogo godina i meseci napora i velikog rada, komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za viznu liberalizaciju. Sada, ohrabrujemo Savet i Evropski parlament da se krene napred sa našim predlogom. Zaista se nadam da smo veoma blizu bezviznog režima za celi region, o kojem će uskoro da bude odlučeno,“ rekao je Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo.

Danas u 16:30, komesar Avramopulos, zajedno sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, održaće konferenciju za novinare na kojoj će preneti vest za ispunjavanje kriterijuma za liberalizaciju viznog režima.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, nakon sastanka sa Mogerini, rekao je da je preporuka za viznu liberalizaciju prvi korak ka stupanju na snagu te odluke.

U međuvremenu, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, rekao je da će Evropski parlament 29. ili 30. avgusta da bude sazvan kako bi odobrio odluku EK-a, te da zatim odluka ide pred Savet ministara EU, kako bi prošla na nivou ministara unutrašnjih poslova, za šta je rekao da će da bude malo teže, „ali su velike nade da danas zatvorimo veoma važnu temu za naše građane – slobodno kretanje“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.