CIK: Ponovo se broje glasovi na 494 biračka mesta; S.Tužilaštvo istražuje glasove iz dijaspore

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Centralna izborna komisija odlučila je danas da se ponovno prebroje glasački listići sa 494 biračka mesta. Danas su ovom telu ujedno upućeni i zahtevi za ponovno prebrojavanje i poništavanje glasova sa nekih biračkih mesta zbog sumnji da su pojedine stranke iz nevećinskih zajednica zadobile veći broj glasova zahvaljujući Srpskoj listi. 

Današnjoj odluci CIK-a prethodila je preporuka Komisije za ljudska prava, za ponavljanje procesa brojanja glasova na oko 500 biračkih mesta.

Sa prebrojavanjem glasova kreće se danas u 16:00 u Centru za brojanje i rezultate.

Kako je saopšteno, ovakva odluka je doneta uglavnom zbog problema sa verifikacijom.

CIK je podelio biračka mesta koja će se ponovno prebrojavati u četiri kategorije:

1. Greške u prenosu glasova, nakon što su glasovi netačno preneti političkim subjektima i nisu prošli reviziju (35 biračkih mesta)

2. Greške u prenošenju rezultata kandidata, jer je broj glasova bio nejasan (6 biračkih mesta).

3. Zbog toga što kandidat ima više glasova od političkog subjekta (370 biračkih mesta).

4. Kada subjekt ima glasove, dok kandidat nema i obrnuto (83 biračka mesta).

Specijalno tužilaštvo istražuje glasove iz dijaspore

Na današnjem sastanku CIK-a, predsednica ove komisije, Valjdete Daka, izjavila je da Specijalno tužilaštvo Kosova istražuje određeni broj glasova koji su pristigli iz dijaspore.

Nije mogla da da više detalja jer se, kako je dodala, ovo tužilaštvo još uvek nije oglasilo po tom pitanju.

„Specijalno tužilaštvo sprovelo je istragu za nekoliko glasova iz dijaspore, a sve dok Tužilaštvo ne izda saopštenje, ne mogu ni ja, jer ne mogu da se mešam u istrage koje su u toku“, rekao je Daka.

Prethodno je ujedno i Osnovni sud u Prištini istraživao glasačke pakete iz dijaspore, saopštila je neposredno pre početka brojanja ovih glasova organizacija GERMIN.

Osim Komisije za ljudska prava, zahtev za ponovno brojanje glasova uputile su prethodno i pojedine političke partije.

Među njima je i stranka Bedžeta Pacolija, AKR, koja je zatražila brojanje svih glasačih listića.

Slične zahteve uputili su i pojedini kandidati za poslanike.

Danas se oglasio i kosovski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Povodom navoda kandidata i političkih stranaka iz nevećinskih zajednica za, kako kažu, manipulaciju glasova od strane Srbije i Srpske liste, poručili su da je neophodno da nakon objavljivanja preliminarnih rezultata istražni organi, istraže sve sumnje.

Ovaj savet je ujedno zatražio ponovno brojanje glasova na svim biračkim mestima na kojima se sumnja da je „bilo manipulacije sa glasovima, a što je uticalo na rezultat kandidata iz nevećinskih zajednica koji su u ovom slučaju oštećeni uklanjanjem mogućnosti da predstavljaju zajednicu“.

Osim zahteva za ponovno prebrojavanje, bilo je i zahteva za poništavanje glasova.

Ovakav zahtev je uputila Egipćanska liberalna partija zatraživši od CIK-a da poništi glasove u svim srpskim naseljima u kojima romska zajednica ne živi, a takođe zbog sumnje da je „Romska inicijativa“ koja je na izborima osvojila 3.827 glasova, došla do ovakve podrške uz pomoć Srpske liste i samim tim uzela poslanička mesta koja su zagarantovana za RAE zajednice.

Slične optužbe na račun Srpske liste stigle su prethodnih dana i iz pojedinih bošnjačkih stranaka, koje su je optužile da je preko GI Adrijane Hodžić, „uzurpirala zagarantovana mesta za ovu zajednicu“.

Ujedno, bošnjačko civilno društvo zatražilo je poništavanje „mandata osvojenih uz pomoć Srpske liste“.

Podsetimo, izbori su se 14. februara odvijali u ukupno 888 biračkih centara, tj. 2.382 biračka mesta.

Ubedljivu pobedu na ovim izborima odnelo je Samoopredeljenje, predvođeno Aljbinom Kurtijem. Prema preliminarnim podacima Samooredeljenje je osvojilo 378.550 glasova, tj 47.85 odsto.

Trenutno je u toku verifikacija i brojanje glasova iz dijaspore. Prema poslednjim podacima, od više od 40.000 glasova koji su pristigli iz dijaspore, verifikovano je 21.212. Od toga je obijeno 6.401 glasova, odobreno 14.811.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.