Ragmi Mustafa tužio Vulina jer je Albanace nazivao ‘Šiptarima’

Ragmi Mustafa
FOTO: Vranjske

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa, danas je izjavio da veruje da će sud biti nepristrasan u vezi s njegovom tužbom koju je u ime Nacionalnog saveta podneo protiv ministra odbrane Srbije, Aleksandra Vulina, zbog govora mržnje. Mustafa je izjavio za agenciju Beta da je tužbu protiv Vulina 25. juna podneo Višem sudu u Beogradu, zbog toga što je Vulin nekoliko puta „javno nazivao Albanace ‘Šiptarima’ “ i to „u pogrdnom i pežorativnom tonu“.

Mustafa je rekao da je, kada je najavio da Nacionalni savet Albanaca razmišlja o pokretanju tužbe protiv Vulina zbog govora mržnje, „Vulin, takođe preko medija odgovorio da je to kompliment za njega kao ministra, i da ‘ne zna kako oni hoće da budu nazivani: Arbanasi, Arnauti, Šiptari'“.

Poručio je da „Nacionalni savet Albanaca ne prihvata vođenje i relativizaciju prakse da se na govor mržnje kojim se vređa jedna manjina, a koji dolazi od jednog ministra odbrane, gleda kao na individualni postupak, već da takav mentalitet govori o današnjoj Vladi Srbije i o zvaničnoj Srbiji“.

„Poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade, a poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo. U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vređa manjine u javnosti, barem će biti razrešen. Albanci nisu krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete“, kazao je Mustafa.

Prema njegovim rečima „to su i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji i zašto Albanci ne osećaju Srbiju kao svoju državu“.

KoSSev: Osim Nacionalnog saveta albanske manjine, protiv ovog ministra, krivične prijave su od početka ove godine podneli pokret Dveri, kao i Vojni sindikat Srbije – obe zbog zalaganja za „razgraničenje sa Albancima“.

Kako je saopšteno iz ovog Vojnog sindikata, krivičnu prijavu su podneli zbog „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“, i zatražili su i njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje.

U međuvremenu, rešenjem Višeg javnog tužilaštva odbačena je krivična prijava Pokreta Dveri za krivično delo kapitulacija ili okupacija i podnet je prigovor na ovu odluku tužilaštva.

„Smatramo da je ovo Rešenje Višeg javnog tužilaštva nepravilno i prigovorom tražimo da se ono poništi i da se izda nalog javnom tužiocu da pokrene krivični postupak protiv Vulina. Sada čekamo da vidimo da li će tužilaštvo i sudstvo početi da rade svoj posao ili će ostati sluge Aleksandra Vučića i njegove veleizdaje“, ocenila je članica Dveri, Marija Janjuš, prenela je Beta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.