Tači juče prosledio kosovskoj skupštini Rezoluciju o prisajedinjavanju „Preševske doline“ Kosovu

Hašim Tači
Foto: RSE

Kosovski predsednik, Hašim Tači, podneo je juče kosovskoj skupštini rezoluciju o „Preševskoj dolini“. Dokumentom se traži od kosovskih poslanika i institucija da podrže volju Albanaca za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu iznetu na referendumu 1992. godine, a za koju se borila i Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe.

U nacrtu rezolucije navodi se da su uzeti u obzir zahtevi Albanaca za pripajanje i patnje ovog dela pod srpskom vlašću. Mišljenje je Tačija da bi sprovođenje zahteva stanovnika „Preševske doline“ dovelo do dugoročne stabilnosti između Kosova i Srbije.

Tači smatra da su zahtevi Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom.

Rezolucija od pet tačaka pored gorenavedenog predviđa i nekoliko konkretnih koraka za podršku „legitimnih zahteva Albanaca iz Preševske doline“:

  • Da zahtevi Albanaca iz „Preševske doline“ treba da budu deo dijaloga između Kosova i Srbije, kao i da predstavnik iz „Preševske doline“ treba biti deo delegacije.
  • Da problem Albanaca iz „Preševske doline“ treba da bude pomenut na svakom međunarodnom forumu na kom učestvuju predstavnici kosovskih institucija.
  • Da institucije Kosova i Albanije rade zajedno na pisanju nacrta zajedničke platforme za Albance u „Preševskoj dolini“.

Ova rezolucija nije usvojena zbog nedostatka kvoruma.

Đurić: Neodgovornost drugo ime Tačijeve politike

Na inicijativu Hašima Tačija, reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je kritikovao Tačija zbog „raspirivanja lažnih snova o nekakvom prisajedinjavanju opština Vranjske kotline samoproglašenom Kosovu“.

Najnoviju inicijativu Tačija vidi kao „nastojanje da se izbavi iz sunovrata svoje političke karijere“.

„Kao državljanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volja naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vekovima unazad, da je pokrajina u kojoj je on rođen sastavni deo Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji stvar prošlosti“, zaključuje Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.