Radojević: Srbi bez osnovnih prava jer nemaju kosovska dokumenta, od ponedeljka drugačije

Kretanje po Kosovu nije moguće ukoliko nemate kosovska dokumenta. Najosnovnija ljudska prava predviđena širom Evrope uskraćena su Srbima na KiM zato što ne poseduju kosovska dokumenta. Ne možete da ostvarite pravo na penziju, socijalnu pomoć – ovo kaže zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, Milan Radojević. Govoreći za RTS on je izjavio da su kosovske vlasti nedavno usvojile administrativno uputstvo kojim se upravo, kako je naveo, "pojednostavljuje procedura za dobijanje kosovskih dokumenata". Ovo uputstvo zvanično stupa na snagu u ponedeljak. Radojević se, izveštava RTS, nada da će se ovim administrativnim uputstvom za Srbe rešiti problem ostvarivanja "osnovnih ljudskih prava". 

Prema Radojevićevim rečima, administrativno uputstvo koje na snagu stupa u ponedeljak, "u suštini uprošćava proceduru dobijanja kosovskih dokumenata".

Uputstvo se odnosi i na osobe koje bi preko supružnika trebalo da imaju pravo na kosovska dokumenta, a nisu sa Kosova i Metohije, dodaje RTS.

"Ovo uputstvo i to rešava. Ukoliko jedan od supružnika poseduje kosovska dokumenta, ovo administrativno uputstvo omogućava da drugi supružnik, koji je rođen na teritoriji centralne Srbije, po automatizmu dobije kosovska dokumenta," rekao je Radojević. Prema njegovim rečima, to uključuje i decu rođenu na teritoriji centralne Srbije.

Radojević, međutim, nije dao detalje šta uprošćena procedura i podrazumeva, odnosno, na koji način će se dobijati kosovska dokumenta.

Ipak, poznato je za sada da će do kraja nedelje Agencija za civilnu registraciju Kosova, koja je nadležna za rad matičnih službi, da pošalje jasne instrukcije svim kosovskim matičnim službama kako će se ovo uputstvo sprovoditi.

Iako očekuje poteškoće u sprovođenju novog administrativnog uputstva, koje je najavljivano još od prošle godine, Radojević veruje da će se ono sprovesti do kraja i građanima omogućiti pristup, kako RTS prenosi – "lokalnim dokumentima".

Kosovske vlasti redovno ističu da su dokumenta policijskih uprava sa KiM-a Republike Srbije, uključujući i pasoše Koordinacione uprave za građane sa teritorije Kosova i Metohije – za njih nevažeća. Primera radi, vozačima koji bi se južno od Ibra zatekli sa vozačkom dozvolom srpskih policijskih uprava gradova na KiM-u, ista se oduzima kao nevažeći dokument. Ipak, i ovde ima izuzetaka u praksi, kao što je bio slučaj na poslednjim izborima 11. juna, kada su se srpskim glasačima za parlament "Republike Kosovo" prihvatala upravo srpska dokumenta. Osim lične karte, važila je i vozačka dozvola.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.