Gračanica: Dve nove stambene zgrade po projektu studenata arhitekture, 12 novih prostorija u Domu zdravlja

U Suvom Dolu u opštini Gračanica u toku su intenzivni radovi na izgradnji dve nove zgrade namenjene socijalno ugroženom stanovništvu i mladim bračnim parovima. Sredstva za izgradnju u vrednosti od 130.000 evra obezbedila je opština Gračanica i podrazumeva izgradnju dve kolektivne jedinice od 540 metara kvadratnih. Ukupno će biti izgrađeno osam stanova. Ista opština uložila je i u osposobljavanje 12 novih prostorija Doma zdravlja u Donjoj Gušterici.

Kako je saopštilo Odeljenje za urbanizam ove opštine danas, za sada su završeni zidarski radovi, postavljena je električna instalacija i sprovedena vodovodna mreža. Obavljeno je i prvo malterisanje, a sada su u toku radovi na termoizolaciji i fasadi.

U Suvom Dolu su inače već izgrađene dve zgrade sa osam stanova, a sve po projektu studenata arhitekture sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Ceo projekat deo je izrađene socijalne karte opštine Gračanica 2016. godine.

Gušterica: 12 sređenih prostorija u Domu zdravlja

Istovremeno, ova opština je adaptirala i drugi sprat inače novosagrađenog Doma zdravlja u drugom selu – Donjoj Gušterici.

Adaptiran je prostor površine 375,35 metara kvadratnih, a Dom zdravlja je tako dobio novih 12 prostorija. Sredstva je u vrednosti od 15.990 evra izdvojilo Odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu. 

Direktor kosovskog zdravstva Aleksandar Popović kaže da je završetak prvog sprata objekta bilo neophodno zbog povećanja broja pacijenata i obezbeđivanja boljih uslova rada.

"Bilo je neophodno osposobiti i prvi sprat novosagrađenog objekta, kako bi pacijentima, korisnicima usluga Doma zdravlja pružili još bolje i kvalitetnije usluge, ali i poboljšali rad zaposlenih. Pacijenti i zdravstveni radnici dobili su moderan i uređen prostor,“ kazao je Popović.

U Donjoj Gušterici je 2010. godine, u sklopu tamošnjeg Doma zdravlja, izgrađen novi objekat spratnosti P+1, a do 2014. godine za rad je osposobljeno bilo samo prizemlje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.