Pušteni predsednik PSD i aktivisti stranke koji su uhapšeni tokom protesta protiv Trendafilove

FOTO: Printscreen/Kallxo

Pušteni su na slobodu predsednik Socijaldemokratske partije i još petorica aktivista koji su uhapšeni u Prištini tokom ovonedeljnih nasilnih protesta protiv dolaska predsednice Specijalizovanih veća u Hagu.

„Ja, Zgjimi, Nolji (Noli), Agroni, Korabi i Genti smo upravo pušteni. Videlo se nesrazmerno policijsko nasilje. Nema izgovora“, poručio je predsednik stranke Dardan Molićaj (Molliqaj) u objavi na Fejsbuku.

Tvrdi da su „nepravedno privedeni i optuženi za „nepoznate stvari“, i to u pokušaju da „posvedoče“ predsednici Specijalizovanih veća.

„Sud to zna, ali cilj je bio da budemo izolovani sve dok je gđa. Trendafilova na Kosovu. Ovo nema veze sa pravdom“, dodao je Molićaj.

Još jednom je optužio Specijalizovana veća u Hagu da su protiv OVK.

„Ovaj sud, sa ovom predsednicom, što više pokušava da popravi svoj imidž, to više pokazuje koliko je politički i anti-OVK. Istina ne dozvoljava šminkanje. Nema više maske“, konstatovao je.

Predsednica Specijalizovanog suda za Kosovo, Ekatarina Trendafilova, boravila je na Kosovu 29. novembra.

Socijaldemokratska partija je u vreme kada je Trendafilova imala sastanak sa predstavnicima civilnog društva, organizovala protest ispred hotela u kojem se odvijao događaj.

Policija je tada preventivno pojačala snage ispred objekta, da bi se potom dodatno ojačali i specijalnim snagama zbog nereda koji su izbili.

U pravcu hotela i u samim prostorijama unutar njega, javljali su prištinski mediji, politički aktivisti bacali su dimna sredstva, a navodno je i policija uzvraćala bacanjem suzavca ka okupljenom masi.

Tada su i uhapšeni predsednik PSD i još petorica aktivista stranke.

Takođe, u neredima je povređeno i četvoro novinara, kako tvrde iz Udruženja novinara Kosova, zbog suzavca koji je policija bacala u njihovom pravcu.

Upravo je, između ostalog, zbog reakcije i žalbi ovog novinarskog udruženja, kosovski policijski inspektorat potom pokrenuo istragu.

Iz PSD-a su odmah nakon hapšenja zatražili puštanje članova ove stranke, navodeći još jednom da Trendafilova za njih „nije dobrodošla“, te da je sud u Hagu „rasistički, nepravedan i segregacijski“.

Predsednica Specijalizovanih veća, sa druge strane, uoči sastanka sa predstavnicima civilnog društva, odnosno protesta, u intervjuu za KoSSev pozvala je sve koji, kako je kazala, ne veruju njoj ili Specijalizovanim većima – da dođu i postave sva pitanja „otvorenog uma“.

Pročitajte još:

PIK pokrenuo istragu: Procenićemo rad policije tokom jučerašnjeg protesta zbog Trendafilove u Prištini

ANK: Policija bacila suzavac i sprej u pravcu novinara na današnjem protestu u Prištini

Priština: Neredi zbog dolaska Trendafilove, dimna sredstva, specijalci i hapšenje Dardana Molićaja

Trendafilova o protestu zbog njenog dolaska: Tu sam da odgovorim na sva pitanja, bez laži i obmana


Trendafilova: Od 157 osoba sa statusom žrtve više od 140 u slučaju Tači i ostali; Postoje mere zaštite, ali pojedini svedoci ne žele da daju iskazePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.