Trendafilova o protestu zbog njenog dolaska: Tu sam da odgovorim na sva pitanja, bez laži i obmana

Još jedan dolazak predsednice Specijalizovanih veća, Ekaterine Trendafilove, na Kosovo pratile su najave protesta. U vreme kada se Trendafilova sastaje sa predstavnicima civilnog društva u Prištini, članovi opozicione PSD i nekadašnji pripadnici OVK, prema najavi, okupiće se u znak protivljenja. Predsednica Specijalizovanih veća, sa druge strane, uoči ovog sastanka, u intervjuu za KoSSev pozvala je sve koji, kako kaže, ne veruju njoj ili Specijalizovanim većima, da dođu i postave sva pitanja „otvorenog uma“. U poziciji sam da dam objektivne, a ne lažne i obmanjujuće odgovore, nema šta da krijemo, podcrtala je Trendafilova.

Socijademokratska partija (PSD) i nekadašnji pripadnici OVK su još prošle nedelje najavili da će danas u poslepodnevnim satima organizovati protest, upravo zbog dolaska Trendafilove.

PSD se usprotivila njenom dolasku sa sloganom ‘OVK se ne može suditi’. Transparent sa ovim rečima okačili su juče ispred sedišta EULEX-a, a sekretar stranke je rekao prištinskim medijima da je ova misija „produžetak“ Specijalnog suda. Optužio je Specijalizovana veća da su nepravedna, netransparentna, te da im nedostataje legitimitet.

U prethodnim danima ujedno su se na društvenim mrežama delile objave na albanskom, u kojima je Trendafilova označena kao nepoželjna osoba.

„Moram da kažem da nije lepo kada kažu da ste nepoželjna osoba, ali to prihvatam kao, možda gledište ljudi koji moraju da dođu, da razgovaramo, da postavljaju pitanja, otvorenog uma“, kazala je Trendafilova u današnjem intervjuu za KoSSev par sati uoči sastanka sa predstavnicima civilnog društva.

Poručuje da je došla na Kosovo kako bi odgovorila na svako pitanje, ali i da razume da svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje, rezvervisanost, sumnje, zabrinutosti.

„I zato sam rekla juče – čak i ukoliko nam otkažu let, prenoćićemo na aerodromu, ali ću doći samo zato što želim da se sastanem sa svima koji žele da postave bilo koje pitanje, uključuju pitanja u vezi sa nedoumicama, nevericom o tome što mi radimo, samo zato što sam u poziciji da dam objektivne, a ne lažne i obmanjujuće odgovore na sva ova pitanja“.

Naglasila je da se raduje sastanku sa civilnim društvom.

„To je najvažnija svrha mog dolaska… Samo radimo svoj posao, uglavnom u vezi sa zaštitom svedoka i žrtvama koji žele da učestvuju u procesima. Smatram da mi je dužnost da dođem (na Kosovo), barem jednom godišnje i da informišem sve koji su zainteresovani o našem učinku, operaciji i da odgovorim na sva pitanja“, naglasila je Trendafilova.

Poručuje da nije zabrinuta oko toga da joj se postavi bilo koje pitanje.

Zato poziva sve koji, kako kaže, ne veruju njoj, njenim kolegama i Specijalizovanim većima da dođu.

„Nemamo šta da krijemo, ne postoje lukave igre, nema politike, ni malo“, navela je Trendafilova.

Ceo intervju sa predsednicom Specijalizovanih veća možete sutra pogledati i pročitati na sajtu KoSSev portala.

Uoči prošlogodišnjeg dolaska Trandafilove takođe su PSD i Udruženje bivših pripadnika OVK najavljivali protest. Ona je tada trebalo da boravi u Gnjilanu, ali tamo nije otišla već je sastanak održala preko Zoom-a, dok su organizatori u međuvremenu otkazali okupljanje.

Prošlogodišnji intervju sa Trendafilovom možete pročitati u nastavku.

Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.