Priština: Neredi zbog dolaska Trendafilove, dimna sredstva, specijalci i hapšenje Dardana Molićaja

FOTO: Kallxo

Dolazak predsednice haškog Specijalizovanog suda za Kosovo u Prištinu, Ekatarine Trendafilove, i ovog je puta pratio masovni protest političkih aktivista i to ispred hotela u kom ona danas održava sastanke.

Protest u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD) najavljen je već uz vest da će Prištinu posetiti zvaničnica haškog Specijalizovanog suda u kom se vode procesi protiv bivših pripadnika OVK.

Mediji su javljali da je navodno i „Organizacija veterana OVK“ najavila da će se pridružiti ovom protestu, ali za sada nije poznato da li su i oni bili deo ove mase.

Zbog svih najava, policija je unapred pojačala snage ispred hotela „Sirius“ u Prištini, kako su jutros saopštili.

Prištinski mediji javljaju da je tokom ovog okupljanja, koje je počelo oko 14 časova, došlo do bacanja dimnih sredstava u pravcu hotela i to od strane, kako oni izveštavaju sa lica mesta, aktivista PSD-a. Deo njih bačen je i unutar samih prostorija hotela.

Sa druge strane, pojedini mediji javljaju i da je policija na demonstrante navodno upotrebila suzavac.

Za to vreme, Trendafilova je održavala sastanak sa civilnim društvom.


Protestanti su nosili transparente: „TrendafilOUT“, „OVK se ne može suditi“, „Istorija se pisala, propaganda je propala“ – ispisane na albanskom jeziku.

Zbog nereda koji su se stvorili, policija je uhapsila predsednika ove partije Dardana Molićaja i još pet aktivista, javili su mediji u Prištini.

Ujedno, policijske snage su se u jednom trenutku pojačale specijalnim jedinicama.

Kordon specijalaca obezbeđivao je ulazna vrata hotela i to uz štitove i opremu za razbijanje demonstracija.

PSD: Hitno da se oslobode naši aktivisti

Iz Socijaldemokratske partije zatražili su da se njihovi danas uhapšeni aktivisti i predsednik hitno oslobode.

Poručili su da ih „metode zastrašivanja neće zaustaviti“.

Za njih Trendafilova, kažu, nije dobrodošla.

„Sud je rasistički, nepravedan i segregacijski. Otpor se nastavlja. Gospođa Trendafilova nije dobrodošla“, poručili su iz PSD-a za Kohu.

Trendafilova pred početak protesta: Tu sam da odgovorim na sva pitanja, bez laži i obmana

Predsednica Specijalizovanih veća, sa druge strane, uoči sastanka sa predstavnicima civilnog društva, odnosno protesta, u intervjuu za KoSSev pozvala je sve koji, kako je kazala, ne veruju njoj ili Specijalizovanim većima – da dođu i postave sva pitanja „otvorenog uma“.

„U poziciji sam da dam objektivne, a ne lažne i obmanjujuće odgovore, nemamo šta da krijemo“, podcrtala je Trendafilova.

O tome opširnije u: 

Trendafilova o protestu zbog njenog dolaska: Tu sam da odgovorim na sva pitanja, bez laži i obmanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.