ANK: Policija bacila suzavac i sprej u pravcu novinara na današnjem protestu u Prištini

FOTO: Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Kosova (AGK) osudilo je ponašanje Kosovske policije na današnjem protestu PSD-a u Prištini, koji su negodovali zbog dolaska predsednice haškog Specijalizovanog suda za Kosovo, tvrdeći da su su pripadnici KP navodno bacili sprej i suzavac u pravcu medijskih radnika, te tom prilikom povredili četiri novinara.

Dolazak predsednice haškog Specijalizovanog suda za Kosovo u Prištinu, Ekatarine Trendafilove, izazvao je masovni protest političkih aktivista i to ispred hotela u kojem je ona danas održala sastanke.

Protestanti su nosili transparente: „TrendafilOUT“, „OVK se ne može suditi“, „Istorija se pisala, propaganda je propala“ – ispisane na albanskom jeziku.

Zbog nereda koji su se stvorili, policija je uhapsila predsednika ove partije Dardana Molićaja i još pet aktivista, javili su mediji u Prištini.

Kordon specijalaca obezbeđivao je ulazna vrata hotela i to uz štitove i opremu za razbijanje demonstracija.

Prištinski mediji izvestili su danas da je da je tokom ovog okupljanja, koje je počelo oko 14 časova, došlo do bacanja dimnih sredstava u pravcu hotela u i to od strane, kako su navodili –  aktivista PSD-a.

Sa druge strane, pojedini mediji su tvrdili i da je policija na demonstrantima navodno upotrebila suzavac.

Sa sličnim tvrdnjama izašla je večeras i Asocijacija novinara Kosova (ANK), tvrdeći da su pripadnici Kosovske policije suzavac, ali i sprej bacali zapravo i u pravcu novinara.

Tvrde i da su usled bacanja ovih naprava, četiri novinara povređena.

„U ovoj akciji policije zadobile su povrede kolege Eljmedina Balaži (Elmedina Ballazhi) i Pljeurat Salihu (Pleurat Salihu)  – koji se onesvestio, Hasan Hoti i Rahman Osmani (Rrahman), kao i drugi“, navode u saopštenju.

Iz ANK smatraju da je ponašanje Kosovske policije – „apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu“.

Ujedno su ih pozvali da poštuju rad novinara, kao i to da „da ih ne ometaju u obavljanju njihovih profesionalnih dužnosti“.

Istovremeno, apelovali su na novinare koji izveštavaju sa terena da ponesu radne legitimacije, kao i prsluke sa natpisom PRESS, kako bi se, poručuju, identifikovali kao „medijski radnici, a ne demonstranti“.

Pročitaj još:

Trendafilova o protestu zbog njenog dolaska: Tu sam da odgovorim na sva pitanja, bez laži i obmana

Priština: Neredi zbog dolaska Trendafilove, dimna sredstva, specijalci i hapšenje Dardana MolićajaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.