Problemi srpskih privrednika na Kosovu

Saša Sekulić
Foto: N1, caption

Takse koje je uvela Priština samo su vrh ledenog brega za srpske proizvođače na Kosovu. Mnogi od njih, a preostalo ih je nešto više od 20, kažu da im je budućnost vrlo neizvesna. Imaju dve registracije, plaćaju dva poreza, a imaju pristup samo tržištu u srpskim sredinama.

Veliki kosovski hipermarketi njihovu robu ne uzimaju, a posle potpisivanja Briselskog sporazuma u centralnoj Srbiji nastupaju kao inodobavljači, suočeni sa brojnim birokratskim barijerama. Zato se pitaju gde je tu država kojoj su puna usta brige o svojim građanima?

Od preduzeća sa 27 zaposlenih, do porodičnog biznisa, tako Saša Sekulić iz Gračanice, koji se bavi proizvodnjom želea i ratluka opisuje „razvojni“ put svoje firme. Put koji su, kako kaže, kreirali političari.

„Umesto da imamo da nam političari pomažu, mi ovde na Kosovu imamo svakodnevne političke odluke koje utiču i na život stanovništva, pogotovo na nas privrednike. Prvo smo imali dvojne registracije, registraciju na Kosovu i registraciju u Srbiji, a sada od uvođenja taksi imamo problema sa nabavkom sirovina koje su dolazile iz Srbije. Ima sada njihova zamena, ali su te sirovine skuplje“, objašnjava Sekulić.

Srpski privrednici, koji su nedavno govorili i na okruglom stolu portala KoSSev, najviše su kivni na Srbiju jer, kako kažu, od kada im je onemogućen pristup tržištu, nije našla rešenje za njihove probleme iako su, podsećaju, privredni razvoj i održivost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji ključna tema svih zvaničnih poseta.

Svoj put do rafova u lancu jednog od marketa nedavno su našla tri proizvođača sa severa Kosova. Od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića tada je stigla poruka da je to dobar podstrek za proizvođače.

„Kroz način da se zdravi i organski kvalitetni proizvodi plasiraju širom Srbije, otvara se način i otvara se put da i srpski privrednici sa Kosova mogu da privređuju, zarađuju i ostaju u svojim sredinama“, poručio je Đurić.

Privrednici na to, međutim, gledaju drugačije.

„Bio sam učesnik razgovora sa Univerom, dobra je ideja. Ali Univer nije hteo direktno da naručuje robu od kosovskih proizvođača, jer to, kako su oni rekli, nije uvoz i ne žele da se time bave, nego da se nađe distibuter. Kada se distributer pojavio došle su narudžbine koje su bile male količine. Odustali smo od toga jer nam se ne isplati“, kaže Saša Sekulić.

Sa problemima srpskih privrednika na Kosovu upoznati su svi. Sastajali su, kažu, i sa Privrednom komorom Srbije i Kosova, Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, državnim sekretarima, ambasadama u Prištini i od svih, kažu, dobiju obećanja, ali se ona retko i ispune.

Video prilog pogledajte na sajtu N1.

Povezani članci:

Srpski proizvođači na Kosovu i Metohiji u nemoj borbi za tržište

Briga o srpskim proizvođačima s KiM: Plasman ili poniženje?

Srpski privrednici u poseti kolegama u Kosovskoj Mitrovici: Dogovoreno osnivanje udruženja privrednika

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.