Pobedimo za Jovanu: Memorijalni turnir Gimnazije u Kosovskoj Kamenici posvećen učenici žrtvi porodičnog nasilja

Foto: RTV Puls

Učenici i profesori Gimnazije u Kosovskoj Kamenici organizovali su humanitarno-memorijalni turnir u malom fudbalu posvećen borbi protiv nasilja u porodici. 

Memorijalni turnir posvećen je neostvarenim snovima dvadesetjednogodišnje Jovane Petrović iz Raniluga koju je 2017. godine ubio suprug, kao i njenu majku. U Gimnaziji u Kosovskoj Kamenici kažu da je Jovana bila njihov uzoran đak i primer mladosti. Na početku turnira obratila se učenica Gimnazije koja je pročitala tekst posvećen Jovani, žrtvi porodičnog nasilja. U znak sećanja na nju utakmica je počela  minutom ćutanja.

“Načine sprečavanja i rešavanja ovog sada već globalnog problema jedino zajedno možemo i moramo pronaći. Svaka treća žena u Srbiji doživi neki oblik nasilja. Na svakih deset dana bude ubijena jedna žena. O nasilju ne smemo ćutati“, rekla je u svom govoru učenica  Gimnazije u Kosovskoj Kamenici Sandra Miljković.

“Cilj turnira je jasno ispisan na bilbordu i ima svoju jasnu poruku, promociju zdravog života, zdravog načina razmišljanja i borbu protiv porodičnog nasilja, ali i podizanje svesti o humanosti. Prijavilo se deset ekipa, a sav novac od uplata ekipa biće iskorišćen u humanitarne svrhe”, kaže direktor Gimnazije Ivan Arsić.

Sa ovog turnira poslata je jasna poruka, da se nasilje nad ženama mora sprečiti, da žene nisu predmet nad kojim se treba iživljavati. Nasilje nad ženama je krivično delo kao i svako drugo i onaj ko digne ruku  na ženu mora biti kažnjen. Da bi se nasilje nad ženama sprečilo, institucije treba da rade svoj posao.

“Nisam čula toliko da se neke institucije bave problemom nasilja. Možda sam ja nedovoljno informisana, ali mislim da mnogo više treba raditi na tome”, rekla je Sandra Miljković.

Turnir će trajati nekoliko dana, a sav novac koje ekipe uplate biće doniran za freskoslikanje crkve u Bostanu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.