Srpski privrednici u poseti kolegama u Kosovskoj Mitrovici: Dogovoreno osnivanje udruženja privrednika

Privrednici u KM
Foto: KoSSev

Tokom susreta grupe privrednika Srbije koji posluju u okviru PKS i dela srpskih preduzetnika sa Kosova i Metohije danas je u Kosovskoj Mitrovici dogovoreno skoro osnivanje udruženja privrednika i to u deset sredina sa većinski srpskim stanovništvom koja će se tako “vratiti” Privrednoj komori Srbije.

Posle promene Zakona o privrednim komorama Srbije 2015, nekadašnja Zajednica preduzetnika sa Kosova i Metohije koja je pod tim nazivom postojala u okviru PKS, primenom novog zakona pripojena je četvrtom stubu PKS, a to je preduzetništvo. Najviši organ ovog stuba jeste parlament.

U parlamentu preduzetnika PKS trenutno nema srpskih privrednika sa KiM-a, a jedan od glavnih razloga za to jeste i taj što već dve godine nisu održani izbori koje treba da sprovede Privredna komora Kosova i Metohije, koja je do sada delegirala članove za PKS. Danas je ipak dogovoreno da se privrednici sa KiM-a priključe ovom telu upravo preko udruženja privrednika – za koje se nadaju da će uskoro da budu i osnovani.

A gde smo mi? Jesmo li mi Srbija ili nismo?

Snezana“Jedan lep gest naših prijatelja”, rekla je dugogodišnja preduzetnica i članica nekadašnje Zajednice preduzetnika, istovremeno i potpredsednica Privredne Komore Kosova i Metohije Snežana Kostić, pozdravljajući dolazak srpskih privrednika u Kosovsku Mitrovicu.

Poseta je inače i usledila nakon što je nedavno Kostić postavila pitanje rukovodstvu PKS upravo zbog toga što u skupštini preduzetništva PKS nema privrednika sa KiM-a: A gde smo mi sada? Jesmo li mi Srbija ili nismo?

Dolazak ove grupe privrednika iz centralne Srbije Kostić vidi kao dokaz njihovog, kako je danas rekla, ekspeditivnog odgovora na pitanje koje je postavila.

“I to sa najvećom željom da se mi vratimo tamo, jer znaju koliko svima nama sa Kosova i Metohije znači da smo prisutni u Srbiji i jer nam je to dokaz da smo još uvek deo Srbije i da postojimo u tom sistemu“, dodala je.

ArmušOsnujte udruženja, komora da oživi

Predsednik Saveta parlamenta preduzetnika PKS Milivoje Armuš objasnio je da je PKS restruktuirana 2017, i 2018, da je prema novom Zakonu centralizovana – sa dve pokrajinske komore, uz komoru Srbije i više stubova. Od deset aktuelnih stubova, Armuš je istakao prva četiri, od kojih je četvrti upravo preduzetništvo.

“Ono što je nama vrlo važno jeste to da vratimo preduzetnike na mesto kojem i pripadaju a to je PKS”, rekao je Armuš, dodajući da oni na srpske privrednike sa KiM-a gledaju kao na deo srpskog privrednog sistema.

“Još uvek nemamo saznanja da Kosovo nije Srbija. Kada to budemo saznali, onda ćemo verovatno drugačije i razmišljati”, kaže Armuš.

Srbija ima 272.000 registrovanih preduzetnika, naveo je podatke PKS. Međutim, kako je istakao, postoje, prema informacijama koje je dobio upravo na sastancima u Kosovskoj Mitrovici, i drugi srpski preduzetnici koji nisu registrovani u okviru sistema Srbije, a koji su korisnici fondova pojedinih međunarodnih agencija za privredni razvoj, od USAID-a, preko evropskih fondova.

“Oni žele da postanu preduzetnici. Ne mogu da kažem da niti znaju, niti da ne znaju, već da se oni nisu snašli zbog svega ovoga što se na ovoj teritoriji dešava, a verujem da je to pre svega zbog (pitanja) ekonomske snage i zbog svega onoga što sledi kad registruju svoje društvo kao i obaveze koje moraju da plaćaju prema državi,“ kaže Armuš.

Govoreći o problemima preduzetnika na Kosovu i Metohiji, predsednik Saveta parlamenta preduzetnika PKS je ukazao upravo na problem registracije, odnosno dvojnog sistema koji čeka privrednike na lokalu.

„Pošto mi ovde imamo dve države – Kosovo i Srbiju, mi smo zagovornici da vi (privrednici sa KiM, prim.red.) treba da budete članovi Privredne komore Srbije“, kazao je.

Ukazao je prisutnima na to da privrednici treba da osnuju udruženja u 10 opština na KiM-u sa srpskom većinom, da podnese zahtev za registraciju u PKS, i da onda imaju svoje predstavnike u parlamentu preduzetnika komore Srbije.

Dodatni razlog za formiranje ovih udruženja je i to što trenutno u praksi ne funkcioniše Privredna komora na KiM-u, s obzirom na to i da izbori nisu održani. Armuš je takođe istakao potrebu da ova komora treba da, kako je rekao, „oživi“.

KoSSev je nedavno razgovarao sa grupom srpskih privrednika sa Kosova i Metohije o tome sa kakvim se problemima suočavaju u svom poslovanju. O tome čitajte u:

Srpski proizvođači na Kosovu i Metohiji u nemoj borbi za tržište

“Sva opšta udruženja, kao i članovi opštih udruženja po Zakonu o privrednim komorama su obavezni članovi komore. Ne više da li jesu, ili nisu, već da – svi su obavezni članovi komore i kao takvi treba da se organizuju i da jednom krenemo da pravimo ambijent u kome će oni poslovati dobro, zdravo i biti od koristi i društvu i svojoj porodici i svima drugima kojima je to preko potrebno”, istakao je Armuš.

Naglasio je kao posebno važan – dogovor sa lokalnom samoupravom, odnosno sa onima koji odlučuju, i da je upravo opština “prvi sagovornik” preduzetnicima.

Iako objašnjava da na sastancima uvek kažu da privrednike politika ne zanima, te da u privredi nema smisla davati mesto politici, sa druge strane priznao je da bez politike privrednici ne mogu da kreiraju svoje poslovanje.

“Stoga je parlament preduzetnika jedna od ozbiljnijih institucija koja se bavi uređenjem zakonske regulative za preduzetnike”, naglasio je Armuš uz podsticaj da se i srpski privrednici sa KiM-a nađu u ovom telu.

U današnjoj delegaciji privrednika Srbije bili su pored Armuša i Radoslav Zarić iz Lazarevca, Miodrag Antić iz Vranja, Bratislav Vukadinović iz Niša i Dragomir Repac iz Kikinde. Sa njima na sastanku bilo je 15 privrednika sa Severa Kosova, i tri iz Gračanice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.