Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

„Srbija na dnevnom nivou gubi milion evra zbog taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i do sada je načinjena šteta u vrednosti od 147,9 miliona evra“, kaže za Danas ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić. Resorni ministar ističe da se milion evra dnevno gubi već duže vreme, u kontinuitetu. On, međutim, ne zna na koje je konkretno kontramere mislio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je pre nekoliko dana za „uoči Đurđevdana“ najavio da će Srbija ukoliko takse od 100 odsto ne budu ukinute uzvratiti „merama protiv Prištine“.

Kada resorni ministar ne zna šta u njegovom resoru sledi i šta će za petnaestak dana i sam  objaviti kao odluku koju će smisliti neko drugi to znači da, ili resorni minister ne vidi dalje od nosa, ili da je slepi poslušnik i poltron bez trunke dostojanstva.

Govoreći o šestoj godišnjici potpisavanja Briselskog sporazuma, Dačić je ocenio da je taj dokument bio dobar za interese Srba na Kosovu, ali da nije realizovan zbog „tolerantnosti međunarodne zajednice“ prema Prištini. „Zato danas niko ne govori o formiranju Zajednice srpskih opština već o ukidanju taksi za šta opet traže da mi učinimo neke ustupke. Tolerantnost međunarodne zajednice dovela je da toga da nismo ostvarili nijedan korak u implementaciji Briselskog sporazuma“, naveo je ministar.

Potpisnik sporazuma lično, analitično pristupa i nonšalantno saopštava da je njegov potpis bio dobar, da su neki drugi zeznuli stvar, a onda žestoko kritikuje “neke tamo” koji ne govore o formiranju Zajednice srpskih opština… Pa šta si potpisivao bezobrazni čoveče? Je li to nisi znao da kada nešto potpišeš posle za to i odgovaraš? Je li to nisi znao da potpis nije samo autogram i pusta igra? 

Pojačane snage Kosovske policije raspoređene su u selu Vrani Do kod Prištine u kojem se nalazi centar za azil u kom je smešteno 110 osoba iz Sirije koji su prekjuče vraćeni na Kosovo, javlja Gazeta Express. Policijske snage, osim što su raspoređene unutar samog Centra za azil gde pažljivo prate povratnike iz Sirije, su primećene i duž puta Priština – Podujevo. Mediji navode i da dvorište azila „vrvi od dece“.

Dobro bi bilo kada bi se neko setio da se ta vrsta zaraze ne prenosi na decu ako se na vreme udalje od zaraženih, pa da ih iz karantina na vreme izbavi.

Dok je na vlasti autokrata kao Aleksandar Vučić, nema šanse za bilo kakav dijalog, smatra novinar Slobodan Stupar, dok glumica Bojana Maljević, nasuprot njemu, veruje da moramo međusobno da razgovaramo, koliko god različito mislili. Maljević kaže da razume argumentaciju po kojoj sa Vučićem više nema o čemu da se razgovara, ali objašnjava da zbog održavanja poštenih izbora mora da dođe do razgovora različitih političkih opcija. „Važno je da se uspostavi dijalog između vlasti i opozicije, kakva god bila vlast, kakva god bila opozicija”… Vučić je, kako kaže, stvorio situaciju da se s njim ne može razgovarati, i da upravo on mora da stvori situaciju u kojoj će dijalog postati moguć.

Pa dobro, kome to trebaju ovakvi taze umišljeni „razumevaoci“ politike koji presipaju iz šupljeg u prazno, koji u istoj ruci drže i vatru i vodu, koji su i za i protiv, koji jesu i koji nisu. Vest sam pročitao do kraja samo zato da bih se “seirio” nad još jednim neuspelim pokušajem štancovanja novokomponovanih turbo folk analitičara “svakom po volji”. Stuparu svaka čast.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.