Prištinski mediji: Kao i na Kosovu turska tajna služba sletela u Albaniju kako bi preuzela gulenistu

Ekstradikcija tirana
FOTO; Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

Kao i na Kosovu, Turska nacionalna obaveštajna služba (MIT) bila je uključena u proces deportacije „guleniste“ iz Albanije.

 

KoSSev: Kako je Gazeta Express potom prenela, Čelik je učitelj iz Turske, a uhapšen je pre šest meseci kada je pokušao da pređe granični prelaz sa kanadskim dokumentima zbog čega je osuđen na pet meseci zatvora.

Policija u Albaniji je potom u saopštenju poručila da je po zakonu Albanije predviđeno da se „strani državljani deportuju u svoju matičnu zemlju po odsluženju kazne“.

Takođe su naveli da deportovano lice „nije tražilo azil“, a kako prenosi ‘news24’, njegov advokat je izjavio da Čelik „nije ni imao vremena da traži azil“.

Izručenje je u međuvremenu osudila rumunska poslanica, Ramona Strugariu, poručivši da strani državljanin ne može biti deportovan zemlji u kojoj mu je ugroženo pravo na život : „Albanski premijer, Edi Rama, potpisao je evropsku konvenciju o ekstradikciji. Čak kažete da je Albanija spremna za EU. Onda poštujte član 19. stav 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima i ne izručujte Harun Čelika Turskoj“, poručila je.

Četrdesetpetogodišnji Harun Čelik (Harun Çelik), nakon što je odslužio kaznu zatvora u trajanju od pet meseci a zbog toga što je ilegalno ušao u Albaniju, pušten je i hitno deportovan u Tursku preko aerodroma Rinas.

Prema Erdoganovoj medijskoj kući „Anadoly Agency:

„Harun Čelik je prebačen u Tursku iz Albanije u sklopu jedne operacije turske Nacionalne obaveštajne službe (MIT)“, prenosi Gazeta Express.

U međuvremenu, ovaj medij blizak Erdoganu tvrdi da poseduje još nekoliko video snimaka kako je neko na aerodromu Rinas pokušao da nauči Čelika jednom taktikom – govoreći mu ‘onesvesti se’.

„Harun, onesvesti se, onesvesti. Ponašaj se kao da padaš u nesvest“, tvrdi da je neko od drugova to rekao Harunu Čeliku kada su stigli na aerodrom.

Turska obaveštajna služba takođe je bila umešana u slučaj deportacije šest turskih državljana sa Kosova početkom 2018. godine.

Kosovski organi bezbednosti bili su umešani u taj skandal.

Nakon skandala otpušteni su šef kosovske obaveštajne službe Driton Gaši (Driton Gashi) i ministar unutrašnjih poslova, Fljamur Sefaj (Flamur Sefaj).

U međuvremenu, osnovan je Odbor za istrage u skupštini Kosova gde je predsednik Kosova, Hašim Tači, takođe pozvan na razgovor.

KoSSev: Podsetimo, marta prošle godine na Kosovu je uhapšeno i deportovano šestoro turskih državljana koji su radili u privatnim školama na Kosovu. Kako je tada saopšteno, oni su bili bliski pokretu „Hizmet“, bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena, koga je Turska optužila za neuspeli puč a njegovu organizaciju nazvala terorističkom.

I dok je kosovski predsednik „njihovo nezakonito delovanje definisao kao rizik po nacionalnu bezbednost“, kosovski premijer u ostavci, osudio je deportaciju turskih državljana, što je naišlo na kritike predsednika Turske, Redežpa Tajip Erdogana.

Novembra meseca 2019. dve od šest osoba koje su deportovane sa Kosova – Osman Karakaja (Osman Karakaya) i Cihan Ozkan (Cihan Özkan) osuđene su na sedam godina i šest meseci zatvora u Turskoj zbog „učestvovanja u oružanoj terorističkoj organizaciji“, preneli su kosovski mediji.

Krajem decembra osuđen je i treći – Kahraman Demirez, i to na osam godina i devet meseci zatvora, preneo je ‘Turkishnminute’ izveštavanje Oda TV.

Demirez je oslobođen optužbi za međunarodnu špijunažu, ali ne i za članstvo u terorističkim grupama na osnovu čega mu je i izrečena zatvorska kazna.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.