Turska osudila dvojicu gulenista deportovanih sa Kosova

Gulenisti osuđeni
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dve od šest osoba koje su prošle godine prisilno proterane sa Kosova osuđene su na sedam godina i šest meseci zatvora u Turskoj, izveštava Gazeta Express.

Na ročištu održanom u tridesetom Sudu za teška krivična dela u Istanbulu, Osman Karakaja (Osman Karakaya) i Cihan Ozkan (Cihan Özkan) izjasnili su se da su nevini povodom optužbi koje im se stavljaju na teret.

Sudsko veće je optužene Karakaja i Ozkana oslobodilo optužbi za „međunarodnu špijunažu“, ali ih je osudilo na sedam godina i šest meseci zatvora zbog „učestvovanja u oružanoj terorističkoj organizaciji“.

U optužnici pripremljenoj od strane Republičkog tužilaštva Istanbula, šestorica optuženih, između ostalog, terete se za „upravljanje jednom naoružanom terorističkom organizacijom“ i za „međunarodnu špijunažu“. Za njih je zatražena zatvorska kazna između 16 godina i šest meseci i 28 godina.

Sud za teška krivična dela u Istanbulu otvorio je poseban predmet za Osmana Karakaja i Cihana Ozkana.

KoSSev: Podsetimo, marta prošle godine na Kosovu je uhapšeno i deportovano šestoro turskih državljana koji su radili u privatnim školama na Kosovu. Kako je tada saopšteno, oni su bili bliski pokretu „Hizmet“, bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena, koga je Turska optužila za neuspeli puč a njegovu organizaciju nazvala terorističkom.

Nakon deportacije turskih državljana, kosovski predsednik, Hašim Tači rekao je da je „njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova“, dok je kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, tada kazao da o akciji nije prethodno bio obavešten, a potom je ujedno i razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova i šefa policije.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, kako su preneli kosovski mediji, potom je kritikovao Haradinaja zbog toga što je osudio deportaciju turskih državljana, dok mu je Haradinaj odgovorio da „mu neće dozvoliti mešanje u unutrašnja pitanja Kosova“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.