Oslobađajuća presuda u slučaju „Pronto“

Pronto
Foto: Koha

Vest je ažurirana

Osnovni sud u Prištini doneo je oslobađajuću presudu za jedanaestoro optuženih u aferi Pronto, jer nije dokazano da su počinili krivično delo za koje ih terete, javlja prištinska Koha.

Presudu je pročitao predsedavajući sudija Šašvir Hoti (Shashivar Hoti).

Kako je bilo navedeno u saopštenju tužilaštva „okrivljeni su se teretili da su zloupotrebili službeni položaj, sarađivali međusobno, dajući privilegije i nezakonit prioritet licima koja su se nadmetala za važne pozicije kao što je mesto direktora javnih preduzeća, izvršnog direktora Agencije za registre u Ministarstvu unutrašnjih poslova, šefa Agencije za medicinske proizvode i koordinatora centra za civilnu registraciju u opštini Klina, negirajući i ograničavajući slobodu i prava drugih kandidata, garantovanih zakonom“.

Pored toga što nije dokazano nijedno krivično delo, sud je utvrdio da nema dokaza da su optuženi tokom oktobra, novembra i decembra 2011. godine komunicirali s visokim zvaničnicima o imenovanju i izboru kandidata za mesto izvršnih šefova u odborima direktora javnih preduzeća, „Trainkos“, „Infrakos“, „Hidro-Drini“ i „Radonići-Dukađini“.

Prema presudi objavljenoj danas, sud je utvrdio da ne postoje dokazi da su optuženi počinili krivično delo kršenje ravnopravnog statusa građana Kosova.

Advokat Besnik Beriša, koji brani bivšeg ministra Besima Bećaja, rekao je za Kohu da je ovim postupkom dokazano da se tužilaštvo guši.

Nakon objavljivanja presude, Beriša je kazao da su istraga i optužnica bili selektivni i da osobe koje su bile odgovorne za zapošljavanje, Tužilaštvo nije imalo hrabrosti da sasluša kao svedoke, a kamoli kao osumnjičene.

Suđenje jedanestorici optuženih, među kojima ima i javnih funkcionera i političara, počelo je u septembru 2019. godine.

Na optužnici su bili bivši poslanici kosovske skupštine Adem Grabovci i Zenun Pajaziti, zatim bivši ministar za inovacije i preduzetništvo, Besim Bećaj, i bivši zamenik ministra Fatmir Šurdaj, zatim dvojica bivših generalnih sekretara Ilhami Gaši i Džavit Dakaj, politički savetnik MUP-a Sadat Gaši, te bivši direktori upravnih odbora javnih preduzeća „Radonići-Dukađini“ iz Đakovice i „Hidro-Drini“ iz Peći, Ismet Neziraj odnosno Redže Abazi, bivši predsednik Skupštine opštine Prizren, Njazi Krejziu, i bivši rukovodilac Odeljenja za nabavke pri Ministarstvu zdravlja, Arbenita Pajaziti.

Pomenuti slučaj uzburkao je javnost na Kosovu, nezavisne agencije, ali i medije i civilno društvo. U Prištini su održavani i protesti građana protiv, kako su izveštavali mediji, „klana pronto“. 

Reakcije na presudu

Stižu prve reakcije na vest o oslobađajućoj presudi u slučaju „Pronto“. Advokat Vigan Ćoroli (Vigan Qorrolli), odluku Osnovnog suda u Prištini vidi kao legitimizaciju nepotizma.

„Osnovni sud u Prištini u anale svetske jurisprudencije, ne primenom univerzalnog principa pravde, već legitimizacijom nepotizma, zarobljavanja države i presude sa kolosalnim argumentom: na Kosovu se građanin može zaposliti u državnoj instituciji samo sa partijskom knjižicom“, napisao je on na svom Fejsbuk profilu, prenosi Koha.

Kritike stižu i iz pokreta Samoopredeljenje, čija je poslanica, Albuljena Hadžiju, ocenila da je ova oslobađajuća presuda težak udarac za vladavinu prava.

„Koji još dokazi su bili potrebni sudskom veću kada smo čuli one koji su kršili zakon sopstvenim ušima? Današnja presuda je pečat zarobljene države. Ova presuda zahteva naše angažovanje sve dok ne dođe do rasklapanja takve države, zato nema vremena za gubljenje, hitno je potrebno formiranje nove vlade“, napisala je ona na Fejsbuku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.