EU: Proterivanje turskih državljana protivpravno. Gulen: Čist banditizam

Proterivanje šest državljana Turske s Kosova bila je arbitrarna odluka, protiv ljudskih prava. Ova odluka izazvala je sumnju u poštovanje redovnog zakonskog postupka i ukazala da je vladavina zakona osnovni princip Evropske unije, saopštila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič. 

"Na liniji odlučnosti stvaranja slobodne i demokratske budućnosti i onako kako to utvrđuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, svo delovanje domaćih institucija Kosova treba da bude u saglasnosti s vladavinom zakona i poštovanjem univerzalnih prava ljudi i osnovnim slobodama. Arbitrarna procedura u vezi s hapšenjem, pritvaranjem ili azilom je u suprotnosti sa tim principima," kazala je Maja Kocijančič, za portal Gazeta express. 

Gulen: Čist Banditizam 

Na hapšenje turskih državljana zbog navodnih veza sa pokretom Gulen, reagovao je imam Fetulah Gulen, rekavši da je to "banditski potez", prenosi RTK.

"Banditi kidnapuju ljude na Kosovu. A kad kažem banditi, to nekome može izgledati jednostavno. Ovo je čist banditizam. Kao što je kidnapovanje u Pakistanu čist banditizam, i u Mijanmaru. Negde ubijaju, negde ostavljaju po planinama. Sve su to radili, a to nisu činili ni izdajnici koji su u prošlosti napadali Istanbul," rekao je Gulen u intervjuu za list Aksham.

Navodeći da iako razumeju potrebu izvođenja pred lice pravde odgovornih za pokušaj državnog udara u Turskoj, ona je kazala da svaka krivična optužnica treba da se podvede pod redovnu proceduru, a kada se traži ekstradicija, pod međunarodno priznate principe.

"Pravo svakog pojedinca na pravično suđenje trebalo bi da bude do kraja poštovano. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU i članica Saveta Evrope, Turska je prihvatila ove principe," dodala je. 

Hapšenje i proterivanje šest turskih državljana 29. marta zbog navodne povezanosti sa pokretom Gulena, koji se u Turskoj optužuje za pokušaj državnog udara, na Kosovu je izazvalo mnogobrojne reakcije i zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova.

Nakon što je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zatražio smenu ministra unutrašnjih poslova, Fljamura Sefaja, i dirktora Kosovske obaveštajne agencije, Dritona Gašija, a sam Sefaj juče i podneo ostavku, reagovao je turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, koji je optužio Haradinaja za podršku teroristima.

On je, sa druge strane, pozvao Erdogana da se ne meša u unutrašnje poslove Kosova i dodao da će o unutrašnjim pitanjima odlučivati predstavnici institucija Kosova.

Šest turskih državljana koji su bili zaposleni na koledžu Mehmet Akif na Kosovu uhapšeno je i deportovano 29. marta u Tursku zbog sumnje da su pripadnici organizacije Fetulaha Gulena.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.