LVV poziva Hotija da izvesti skupštinu povodom izjava o primeni sporazuma o ZSO

Poslanici pokreta Samoopredeljenje, uputili su danas poziv kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, da podnese izveštaj Odboru za zakonodavstvo povodom njegovih najava da će Kosovo primeniti sporazum o ZSO, a za koji iz ovog pokreta poručuju da je „neustavan“.

Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem, odnosno Avdulahom Hotijem, pokrenule su ovog ponedeljka u Briselu dve nove teme, jedna od njih odnosi se na Sporazum o zajednici srpskih opština.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, je potom u više navrata izjavljivao da Kosovo „ne beži“ od primene sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali i da će do toga doći nakon što Srbija prizna Kosovo.

Ovakva najava nije naišla na podršku stranke Aljbina Kurtija – pokret Samoopredeljenje, koji se i inače, žestoko protivio primeni samog sporazuma, organizujući ujedno i proteste na Kosovu, odmah nakon njegovog potpisivanja u Briselu 2015.

Pokret Samoopredeljenje, za razliku od ostatka političke scene na Kosovu koji sporazum potpisan u Briselu naziva „Asocijacija srpskih opština“, koristi termin „Zajednica“, insistirajući time na negativnom značenju ovog sporazuma.

„Danas su poslanici pokreta Samooopredeljenje, članovi Odbora za zakonodavstvo, podneli zahtev kojim se poziva Avdulah Hoti da izvesti Odbor u vezi sa njegovim izjavama da će se sprovesti sporazum o osnivanju Asocijacije opština sa srpskom većinom, uprkos tome što je Ustavni sud utvrdio da je ovaj sporazum u članu 23 u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo“, saopšteno je iz ove stranke na Fejsbuk stranici.

Poručuju da je ZSO „mrtav projekat“, ali i da se njime uspostavljaju uslovi za podele na Kosovu, a ujedno u ustavnom smislu „uništava ustavani poredak“.

Upravo zbog toga navode da ovakvim izjavama Hoti ima tendenciju da stavi sporazum o „Zajednici“ iznad kosovskog ustava.

„Avdulah Hoti ne može Kosovu i njegovom narodu nametnuti neustavan projekat koji uništava mogućnost za unitarnu i funkcionalnu državu“, zaključuju.

Deputetët e Lëvizjes VETËVENDOSJE! thërrasin në raportim Avdullah Hotin për paralajmërimet e tij për zbatimin e…

Posted by Lëvizja VETËVENDOSJE! on Friday, September 11, 2020

Pročitajte još:

Đurić Hotiju: Neće biti sporazuma dok se ne ispuni dogovor o ZSO

Hoti u Briselu traži viznu liberalizaciju, prvo sporazum pa ZSO

LVV će sporazum iz Vašingtona poslati kosovskom Ustavnom sudu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.