Dedić: Nova školska godina u srpskim sredinama na KiM kreće 1. septembra

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Nova školska godina, kako za škole u centralnoj Srbiji, tako i na teritoriji KiM pri srpskom obrazovnom sistemu počinje 1. septembra, potvrdila je za KoSSev, načelnica Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić.

Dedić je izjavila za KoSSev da je ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, dodelio veći stepen autonomije školama kako u centralnoj Srbiji, tako i na prostoru KiM, u organizaciji nastave, te da će se postupati u skladu sa tim.

Kaže da pripreme teku po planu te da je sve spremno za početak nove školske godine.

Navodi da će se modeli nastave primenjivati u zavisnosti od epidemiološke situacije na terenu – s obzirom na „konstantne promene“.

Od prvog septembra će se najverovatnije primenjivati online model nastave, ali nije isključena mogućnost primene kombinovane nastave, poručila je Dedić, naznačivši da ujedno to zavisi i od epidemiološke situacije u samim školama.

„Sve drugo će biti razrađivano kasnije, sve zavisi od samih škola, ukoliko u jednoj školi bude više bolesnih nastavnika, nastava neće moći da se odvija uživo, već će morati online„, poručila je.

Podcrtala je da će se sve vreme pratiti situacija i da će se škole njoj prilagođavati.

Sa druge strane, tvrdi da su škole opremljene dezinfekcionim sredstvima, ali i da je, kada je u pitanju vođenje online nastave – obezbeđeno dovoljno kompjutera, telefona itd.

„Tehnički deo posla je već završen“, dodala je Dedić.

Poručuje da će najveći problem da se prilagode novonastaloj situaciji biti za prvake, ali je i dodala da će se 31. avgusta obaviti prijava prvaka i upoznavanje sa učiteljicama i učiteljima.

Da će nastava na teritoriji KiM početi na vreme, uz sve mere zaštite učenika, juče je izjavio ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, naznačivši da „deca na KiM rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije“ te da su tamo „isti uslovi, kao bilo gde u Srbiji“, preneo je TV Most.

Šarčević je najavio da će ovih dana imati sastanke sa rektorom Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravkom Vitoševićem, u vezi nastavka školske godine.

Kako je danas saopšteno iz srpskog ministarstva prosvete, najveći broj učenika u Srbiji opredelio se da od 1. septembra nastavu pohađa u školi, dok se svega 3,7 odsto đaka odlučilo da nastavu prati od kuće, odnosno onlajn, preneo je N1.

Ovo ministarstvo je prethodno obavezalo škole da do 27. avgusta, školskim upravama dostave operativne planove i izveštaje u vezi s posebnim programom obrazovanja i vaspitanja u skladu sa merama zaštite od širenja koronavirusa.

„Unapred je napravljena strategija, ako se promeni zdravstvena situacija, a Ministarstvo prosvete već ima iskustva u tome. Nastava na daljinu će se odvijati, kao što je to bilo i u prethodnom periodu, a neće biti problema ni sa ocenjivanjem“, poručuje Šarčević.

Cilj je, kako kaže, da deca više vremena provedu u školi.

„Nehumano je reći da sve na daljinu može doveka. To je nužno zlo, a mi ćemo ga smanjiti na minimum. Deca su bezbednija u školi, jer će imati maske. Nabavili smo i 10.000 vizira za decu koja imaju astmu”, naznačio je.

I dok će, kako je saopšteno, nova školska godina u srpskim sredinama na teritoriji KiM krenuti prvog septembra, sa druge strane, kako je juče potvrđeno iz kosovskog ministarstva prosvete, nauke i tehnologije, nova školska godina pri kosovskom obrazovnom sistemu kreće 14. septembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.