Priština (ne)žuri na izbore: Haradinaj u Južnoj Mitrovici; LDK sa američkim ambasadorom; Samoopredeljenje negoduje zbog odugovlačenja raspisivanja izbora

Zgrada Skupštine Kosova

Prema brojnim izjavama kosovskih političkih lidera, mogao se steći utisak da je raspisivanje izbora prioritet za Prištinu, ipak konsenzusom parlamentarnih partija danas je na sednici Predsedništva Skupštine Kosova dogovoreno da se sednica za raspuštanje skupštine zakaže tek za kraj ovog meseca. Ova odluka je već odlagana dve nedelje koliko je prošlo od podnošenja ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Na inicijativu predsedavajućeg kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, danas je održana sednica predsedništva na kojoj je odlučeno da se plenarna sednica o raspuštanju skupštine raspiše za 22. avgust. Istovremeno je odlučeno da Skupština Kosova ratifikuje sporazum sa EU za IPA2 fond za koji je rok za ratifikaciju kraj decembra, a koji vredi 90 miliona evra.

PDK kritikuje druge za nespremnost da reaguju kako bi se politička kriza rešila

Enver Hodžaj, jedan od vodećih figura PDK, navodi da je ova partija inicijativom Veseljija pokazala da zna kako da reaguje i reši političku krizu nastalu ostavkom kosovskog premijera.

„Uprkos nemogućnosti vlade i premijera da donosi odluke u interesu građana i njihovih dnevnopolitičkih nastojanja da kupe vreme, PDK je partija koja zna kako da reaguje i deluje kako bi se prevazišla trenutna kriza. Danas, na zahtev predsednika skupštine, koji je i predsednik PDK, datum za raspuštanje skupštine je određen. PDK kao i do sada čvrsto veruje u građanski legitimitet i sve naše odluke donosićemo u interesu Kosova“, rekao je za Gazetu Express Hodžaj.

Podsećamo, Veselji i kosovski predsednik Hašim Tači bili su optuživani od strane medija da odugovlače proces raspisivanja izbora kako bi predložili novog mandatara i formirali vladu u istom sastavu skupštine.

S druge strane, uprkos tim kritikama, nijedna od većih kosovskih partija nije pokrenula inicijativu za raspuštanje skupštine. Takođe, na poziv kosovskog predsednika PAN koaliciji da predloži novog mandatara, što je bila ustavna alternativa raspisivanju izbora, upravo je Veselji bio taj koji je odgovorio da vladajuća koalicija nema predlog za novog mandatara.

Haradinaj pozdravio zakazivanje sednice

S druge strane, kosovski premijer u ostavci pozdravio je odluku da se plenarna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se odlučivati o raspuštanju Skupštine zakaže za 22. avgust – „to je ispravna odluka u skladu sa Ustavom zemlje“, napisao je na svom Fejsbuk nalogu.

„Vraćanje mandata Suverenom i slobodni i demokratski izbori su od vitalnog značaja za zemlju i važne procese koji nas čekaju,“ napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je pozdravio i odluku predsedništva da se pre raspuštanja skupštine ratifikuje sporazum sa EU o fondovima iz IPA2 programa. Ukoliko kosovska skupština ovaj sporazum ne ratifikuje do kraja godine, Kosovo će izgubiti 90 miliona iz ovog fonda.

Inače, Haradinaj je boravio danas u Južnoj Mitrovici, gde je prisustvovao debati sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem.

Sve oči u LDK

Ostavka kosovskog premijera iznenadila je sve političke aktere u Prištini, ali je najveća kosovska parlamentarna partija, LDK, ovu vest dočekala u najnezgodnijem trenutku – pre nego što su uspeli da dovrše proces unutrašnjih izbora.

Ipak, prošle subote, za novog lidera LDK ponovo je izabran Isa Mustafa, nakon čega je odmah usledila i ponuda Samoopredeljenja ovoj partiji za predizbornu koaliciju.

Danas, prvog radnog dana nakon izbora, lideri LDK sastali su se i sa ambasadorom SAD u Prištini, Filipom Kosnetom.

Sastanku je prisustvovala i Vjosa Osmani, poslanica LDK za koju je Gazeta Express u nedelju spekulisala da bi mogla da bude kandidatkinja ove partije za premijerku. Osmani bi bila prva žena kandidovana za ovu poziciju na Kosovu.

Nakon sastanka, Mustafa je izvestio da je Kosneta obavestio o programu ove stranke čiji prioriteti će biti „borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaključivanje dijaloga sa Srbijom i ubrzavanje procesa EU integracija“.

Poručio je i da izbore treba raspisati što pre.

S druge strane, Kosnet je poručio da „je bitno da Kosovo održi fokus na jačanju vladavine prava i vraćanje za pregovarački sto sa Srbijom“,  javila je Koha.

Zbog broja poslanika u Skupštini Kosova (25) LDK je partija koja će biti odlučujuća, bilo za scenario raspuštanja skupštine za koji je potreban 80 glasova, bilo za scenario odobravanja novog mandatara, za koji je potreban 61 glas.

Samoopredeljenje: Sednica zakazana prekasno

Samoopredeljenje je jedina partija koja je za sada izrazila nezadovoljstvo činjenicom da je uprkos brojnim političkim izjavama da izbore treba raspisati što pre, sednica zakazana tek za kraj meseca.

I poslanik Alternative Iljir Deda je ocenio da odluka da se skupština raspusti 22. avgusta nije u skladu sa izjavama političkih predstavnika da što pre treba izaći na birališta.

Što pre izađemo na birališta, kako su svi govorili, nije u skladu sa odlukom da Skupština bude raspuštena 22. avgusta. Skupština bi mogla biti raspuštena sutra, 6. avgusta, ako zaista treba da izađemo na birališta što je pre moguće. Šala.“, napisao je on na postu na Fejsbuku.

Podsećamo, ukoliko 22. avgusta dođe do raspuštanja Skupštine, počeće da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore. Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine. To znači da ukoliko kosovski predsednik bude ispoštovao ustavne rokove, kosovski parlamentarni izbori ne mogu biti raspisani pre 21. septembra, odnosno da ne mogu biti raspisani posle 6. oktobra.

„Naš predlog na sednici predsedništva je bio da do raspuštanja skupštine treba doći 8. ili 14. avgusta“, rekla je Aljbuljena Hadžiju poslanica pokreta Samoopredeljenje, prenosi Gazeta Express.

Hadžiju navodi da je izbore trebalo raspisati što pre zato što postoji mogućnost da politički entiteti formiraju novu vladu bez izbora.

Više predstavnika Samoopredeljenja, predlagali su tokom subote i nedelje novom lideru LDK da oformi koaliciju sa ovom strankom, ali su insistirali da kandidat za premijera te predizborne koalicije bude lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Međutim, prema izjavama Ljuftija Hazirija, potpredsednika LDK i gradonačelnika Gnjilana, LDK će na izbore izaći najverovatnije sama, sa sopstvenim kandidatom.

Povezani članci:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Tači traži od Koalicije PAN da predloži kandidata za novog premijera, Veselji odbio, izbori za njega izvesni

Isa Mustafa reizabran na mesto lidera LDK

Kosovo bi moglo da dobije prvu kandidatkinju za premijerku

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.