Priština: Kosovo ne može da bude garant za uslovni otpust optuženih u Hagu u svojstvu „treće zemlje“

Kosovo ni na koji način ne može da pruži garancije za uslovno puštanje na slobodu optuženih u Hagu u svojstvu „treće zemlje“, jer je Specijalni sud osnovala Skupština Kosova i on deluje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, oglasili su se danas kosovska vlada i kosovsko predsedništvo. Reakcije stižu nakon što je sudija Apelecionog veća u Hagu poručio da bi ključan uslov za uslovno puštanje optuženih pred Specijalnim sudom mogla biti garancija „treće zemlje“, te mnogobrojnih zahteva koji su potom upućeni Kurtiju i njegovoj vladi.

Odlukom Apelacionog veća Specijalnog suda u Hagu nedavno je odbijen zahtev Tačija i još trojice koji se nalaze na istoj optužnici, za ukidanje mere pritvora, uz naznaku da još uvek postoje rizici od bekstva, ometanja krivičnog postupka i ponovnog vršenja krivičnih dela.

Međutim, Sudija Kai Ambosa u sklopu odluke dao je i zasebno mišljenje, navodeći da bi odbrana ponudom boravka optuženih u trećoj zemlji koja bi na tako nešto pristala, mogla biti važan, pa čak i odlučujući uslov za otpust.

U međuvremenu opozicija na Kosovu zatražila je od Kurtijeve vlade da ponudi garancije za otpust Tačija, ali i ostalih optuženih.

Portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Perparim Kryeziu), međutim, danas kaže za prištinsku Kohu da ni vlada, a ni premijer, ne mogu da pruže garancije za uslovno puštanje optuženih u Hagu, jer je Specijalni sud pravno gledano na Kosovu, ali sa sedištem u Hagu.

„Sudija Kai Ambos, u njegovom mišljenju odvojeno od odluke o odbijanju zahteva za uslovni otpust, istražuje mogućnost da bi u budućnosti ‘treće zemlje’ mogle da posluže kao mogući garanti za bilo kog optuženog. Ali Kosovo nije ‘treća država’, jer Sud jeste pravno na Kosovu. Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahteva ni od matične države, ni od premijera matične države iz koje dolazi optuženi i državi kojoj nadležnost Specijalnog suda pripada. Dakle, Kosovo ne može služiti kao garant, kao što se izveštava“, kazao je.

Naglašava da su poređenja Specijalnog suda sa međunarodnim sudovima – neizbalansirana.

Ministarka pravde Kosova, Aljubljena Hadžiu, poručila je danas da o ovoj temi nije još razgovarano, ali i da još uvek nisu dobili nijedan predlog odbrane optuženih u Specijalnom sudu.

„Očigledno da ćemo mi kao Vlada Kosova razgovarati o tome sa premijerom i drugima, a do sada nismo imali nikakav zahtev odbrane optuženih, a takođe znate stav koji smi mi imali kao opozicija u odnosu na Specijalni sud protiv velike nepravde učinjene na Kosovu. To nije pravno pitanje i nije zakonski regulisano“, kazala je.

Hadžiu je takođe kazala da raspodela novca za one koje je Specijalni sud u Hagu pozvao u svojstvu osumnjičenih, od strane Haradinajeve vlade nije bila legalna.

Slična reakcija, za ovaj medij, dolazi i iz kosovskog predsedništva.

„Republika Kosovo se ni na koji način ne može smatrati trećom državom, jer sud deluje u nadležnosti Republike Kosovo. Osnovala ga je Skupština Kosova i deluje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova“, kazao je Bekim Kupina, savetnik za medije Predsedništva.

Zajedno sa zahtevima za garanciju od strane kosovske vlade, stigle su i najave da su se čak tri zemlje ponudile da budu garanti za uslovni otpust optuženih u Hagu.

Bivši komandant „OVK“ na području Košara, Hisen Beriša, nedavno je izjavio da su ovakve garancije ponudile Slovenija, Austrija i Hrvatska.

I dok se za sada nisu oglasile Austrija i Slovenija, Hrvatska jeste – demantovala je ovakve navode.

“To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moje ovlašćenje”, kazao je danas predsednik Hrvatske, Zoran Milanović.

Povezane vesti:

Hrvatski predsednik Milanović: Ne mogu ponuditi garanciju Hašimu Tačiju

Hrvatska poslanica: Nema potvrde da će Hrvatska dati garancije za puštanje Tačija

Beriša: Osim Hrvatske još dve države pružaju garanciju za uslovno puštanje Tačija i ostalih

Odbijeni zahtevi Tačija i ostalih za privremeno puštanje; KP i MP dali garancije za Veseljija, Tači traži da boravi u ‘trećoj zemlji’Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.