Beriša: Osim Hrvatske još dve države pružaju garanciju za uslovno puštanje Tačija i ostalih

Tači veselji krasnići i Seljimi

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši komandant OVK na području Košara, Hisen Beriša, kaže da nakon Hrvatske, Austrija i Slovenija sada nude garancije za uslovno puštanje pritvorenika u Hagu.

Dodaje da je sada red na predsednicu, premijera ili predsednika parlamenta da deluju institucionalno.

„Hrvatski predsednik je bio spreman da postane garant za uslovno puštanje pritvorenika OVK u Hagu“, ponovio je Beriša u svojoj obavi na Fejsbuku.

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

„Ponašajte se institucionalno, mi imamo individualnu odgovornost.

Nakon Hrvatske, Austrija i Slovenija sada nude garancije uhapšenima u Hagu.

Na redu su predsednica, premijer ili predsednik parlamenta koji treba da deluju institucionalno.

Da bi se obezbedila garancija, prvo se mora pokazati institucionalni kredibilitet i lični integritet.

Hrvatski predsednik pokazao je spremnost da postane garant za uslovno puštanje pritvorenika OVK u Hagu.

Institucionalni predstavnici Kosova, umesto izjava preko administratora u kancelarijama, treba da podnesu zvanični zahtev instancama država koje pružaju garancije. Ovim su uspostavili formalne procedure u TS za Kosovo u Hagu.

A ova mogućnost garantovanja uslovne slobode i odbrane na slobodi, u komunikaciji sa zvaničnim adresama koje već imam, doći će i iz Austrije i, konačno, iz Slovenije.

Institucije predsednika, premijera, i predsednika parlamenta, moraju da podnesu formalni zahtev.

Ovaj zahtev ne bi trebalo da bude selektivne prirode, kao što je to učinio premijer Kurti kada je takve garancije nudio samo članu njegovog političkog entiteta, jer se tamo sudi državnom vrhu i OVK.

Svakako se sećam kada su bili u srpskim zatvorima g. Kurti i ostali visoki kadrovi OVK-a, bliske zatim i stranačke kolege, zahtev g. Tačija obuhvatao je i g. Kurtija konkretno.

Postupite kao institucije na šta vas zakon obavezuje. Svi individualno snosimo odgovornost za javne postupke.

Ako ne državni protokol, na ovo nas obavezuje tradicija“.

Hisen Beriša na početku je rekao da je hrvatski predsednik, Zoran Milanović, ponudio da bude garant u Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsednika, Hašima Tačija i drugih, kako bi mogli da se brane sa slobode.

„Moj prijatelj iz Hrvatske kaže mi da je hrvatski predsednik ponudio da bude garant zaštite slobode ovih ličnosti. I ne samo jednog od njih, koji možda ima prijatelja – u ovom slučaju govorim o g. Veseljiju, već za sve one koji su tamo“, izjavio je Beriša.

„A predstavnici naših institucija nisu imali hrabrosti da preuzmu ovu odgovornost, jer vam ne veruju“, dodao je.

„Ne samo predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani i premijer, Aljbin Kurti, već i albanski predsednik Iljir Meta i premijer, Albanije, Edi Rama, mogu da garantuju uslovno puštanje bivšeg predsednika Hašima Tačija iz Haga. To je rekao direktor Kosovskog instituta za pravdu“, Ehat Miftaraj.

„Ako to ne garantuje Kosovo, isto to može garantovati Albanija, odnosno predsednik Meta i premijer Rama, ali oni nemaju istu težinu i značaj kao da to dolazi sa Kosova“, rekao je Mifaraj.

Novinar Agron Haljitaj (Halitaj) rekao je da je bivši glavni kosovski administrator Soren Jesen Petersen, izrazio spremnost da pruži garanciju da se brani sa slobode bivši premijer, Ramuš Haradinaj, kome se sudilo za ratne zločine u Hagu.

„Kada se za primer uzme slučaj puštanja Ramuša Haradinaja iz Haškog tribunala, da se brani sa slobode i pomene samo garancija ponuđena od strane institucionalnih lidera tog vremena na Kosovu, na čelu sa bivšim predsednikom, Ibrahimom Rugovom, onda mora da se zna da se sa tim složio i Danac, Soren-Jessen Petersen. Ne treba zaboraviti da je u to vreme ovaj čovek bio glavni administrator Kosova i kao takav bio je vlast broj 1 u našoj zemlji. Po odlasku Haradinaja u Hag, odmah je javno izjavio da je spreman da ponudi garancije ukoliko bi bivšem premijeru bila pružena prilika da se brani sa slobode“, navodi se u njegovoj objavil.

Politička istorija Kosova, nakon oslobođenja, pamti Tačija i Kurtija kao dva najveća politička protivnika. Često su krivili jedni druge za ono što su radili tokom i pre rata. Između ostalog, bivši predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je predsedavajućem pokreta Samoopredeljenja u Skupštini da je Srbija organizovala konferenciju u zatvoru.

KoSSev: Podsetimo, predlog o garanciji neke druge zemlje s ciljem uslovnog puštanja na slobodu Hašima Tačija i ostalih koji se nalaze na zajedničkoj optužnici postao je tema debate političara i nekadašnjih članova OVK, nakon što je sudija Apelacionog veća Specijalnog suda u Hagu, Kai Ambosa, poručio da bi tako nešto moglo da bude ključan uslov za puštanje.

Apelaciono veće odbilo je u petak zahtev advokata odbrane Tačija i ostalih na odluku o određivanju mere pritvora i zaključio da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Međutim, sudija Ambosa je u zasebnom mišljenju kometarisao predloženi uslov Tačijeve odbrane za njegovo puštanje na slobodu, tj. boravak u trećoj državi.

Kaže da ovakva ponuda može biti važna, ali čak možda odlučujuća, međutim, dodao je da je za tako nešto potrebna saglasnost, kako je kazao „treće države“.

„To je tada snažan argument u korist uslovnog otpusta. Naravno, konkretna odluka je uvek specifična, u zavisnosti od slučaja, dok ponuda treće zemlje nikako ne garantuje uslovno puštanje na slobodu“, precizirao je Ambosa tada.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.