Hrvatski predsednik Milanović: Ne mogu ponuditi garanciju Hašimu Tačiju

Zoran Milanović
Foto: Printscreen, Jutjub

Hrvatski predsednik Zoran Milanović demantovao je pisanje medija u Srbiji kako je nudio garancije Sudu u Hagu kako bi se bivšem kosovskom predsedniku haškom optuženiku, Hašimu Tačiju omogućilo da se brani sa slobode, javlja Radio Slobodna Evropa.

“To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moje ovlašćenje”, kazao je u odgovoru na novinarsko pitanje tokom posete Sisku u sredu, 5.maja.

On je podsetio da je već prilikom podizanja optužnice protiv Tačija rekao da o njoj misli “sve najgore”. On je ocenio da je optužnica protiv Tačija način da se „upropasti regija“.

“Sada će mi to verovatno netko u beogradskoj čaršiji zameriti, ali ja nisam neprijatelj Srba, niti sam bio, niti ću to ikada biti. Naprosto smatram da je to štetno. Tačija je trebalo davno optužiti ili ostaviti na miru, jer neki ljudi iz Beograda prolaze lišo (nedirnuti op.a.)”, poručio je Milanović.

Milanović je naveo i da je uveren da će Tači zbog “ničim dokazanih” navoda u izveštaju Saveta Evrope o navodnom trgovanju organima verovatno dočekati starost pred tim sudom.

“U tom smislu smatram da je to jedna šteta, ali da sam nudio bilo kakva jamstva – ne, ni ne mogu to nuditi. To je naprosto nemoguće. I da jesam govorio, ja to ne mogu”, kazao je Milanović.

Naveo je i kako Hrvatska ne bi napravila ni ono što je napravila Mađarska kao članica EU – da da azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je 2018. godine pobegao u Mađarsku da ne mora odslužiti zatvorsku kaznu zbog korupcije od dve godine.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, nekadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Redžepa Seljimija, nekada lidera poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje, i Jakupa Krasnićija, takođe nekada predsednika kosovske Skupštine. Terete se za ratne zločine počinjene tokom 1998. i 1999. godine u vreme sukoba na Kosovu.

Svi se oni nalaze u pritvoru u Hagu od novembra prošle 2020. godine, gde su u međuvremenu negirali krivicu po tačkama optužnice.

Sudi im se pred Specijalizovanim većem, izmeštenim kosovskim sudom u Hagu, kojim predsedavaju međunarodne sudije.

RSE

Povezane vesti:

Hrvatska poslanica: Nema potvrde da će Hrvatska dati garancije za puštanje Tačija

Beriša: Osim Hrvatske još dve države pružaju garanciju za uslovno puštanje Tačija i ostalih

Odbijeni zahtevi Tačija i ostalih za privremeno puštanje; KP i MP dali garancije za Veseljija, Tači traži da boravi u ‘trećoj zemlji’

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.