Hrvatska poslanica: Nema potvrde da će Hrvatska dati garancije za puštanje Tačija

„Nemam nikakvih službenih informacija ili potvrde da bi Hrvatska mogla da da garancije za puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija. Nikad nisam kazala da hrvatske vlasti rade na tome, već da o tome nema službenih informacija. Srpski mediji su me namerno ili nenamerno pogrešno preveli“, kazala je za Jutarnji poslanica u Saboru, Ermina Lekaj Prljaskaj.

Mediji u Srbiji uzbunili su se zbog njenih navodnih izjava na jednoj televiziji na Kosovu da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje Hašima Tačija na slobodu.

Korak dalje otišao je bivši komandant „OVK“ na području Košara, Hisen Beriša, koji je u emisiji izjavio da nakon Slovenije i Austrije i Hrvatska nudi jamstva za haške optuženike, te dodao da se hrvatski predsednik, Zoran Milanović, ponudio da bude garant na Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsednika, Hašima Tačija i drugih, kako bi se branili sa slobode, što uključuje i plaćanje novčanog jemstva.

„Stvarno ne znam odakle gospodinu Beriši ove informacije. Hašim Tači nije državljanin Hrvatske i meni kao pravnici uopšte nije poznat pravni model po kojem bi Hrvatska mogla izdati garancije za osobu koja nije njen državljanin“, rekla je Lekaj Prljaskaj.

U predsedništu takođe nemaju informacije o takvoj inicijativi, a nigde nije moguće pronaći ni službene informacije da su Slovenija i Austrija dale garancije za Tačija, piše Jutarnji.

Informacije o navodnoj hrvatskoj inicijativi s Kosova dolaze dva dana pre službene posete hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana Prištini.

U Ministarstvu spoljnih poslova rečeno je za Jutarnji da nemaju nikakve informacije o toj navodnoj inicijativi i da to nije tema razgovora sa zvaničnicima sa Kosova.

Tema razgovora sa kosovskim premijerom, predsednicom, ministarkom spoljnih poslova i predsednikom Parlamenta su podrška Kosovu na evropskom putu, položaj hrvatske manjine na Kosovu, hrvatsko učestvovanje u operaciji KFOR-a, stabilnost u regionu, te dijalog sa Srbijom.

Iako je bilo najava kako će se razgovarati i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kako saznaje Jutarnji, ni to neće biti tema ovog sastanka.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. Svi se oni nalaze u pritvoru u Hagu od novembra prošle godine.

Jutarnji

Povezane vesti:

Beriša: Osim Hrvatske još dve države pružaju garanciju za uslovno puštanje Tačija i ostalih

Odbijeni zahtevi Tačija i ostalih za privremeno puštanje; KP i MP dali garancije za Veseljija, Tači traži da boravi u ‘trećoj zemlji’

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.