Priština: Koliko će koštati izbori na Severu?

Kosovska Mitrovica, Crvkva Sv. Dimitrija, grad, panorama, dron
Foto: Kushtrim Isa

Vest je ažurirana

11: 43 – CIK i dalje nema procenu koliko će koštati vanredni izbori raspisani za četiri opštine na Severu, ali budući da se organizuju u godini u kojoj nisu bili predviđeni izbori, zahtev za budžet mora da odobri Vlada Kosova.

18:00 – U međuvremenu, Centralna izborna komisija saopštila je da je danas održala još jedan sastanak, kao i da je usvojen operativnim plan kojim su predviđene sve aktivnosti neophodne kako bi se organizovali izbori na Severu Kosova.

U izveštavanju kosovskih medija o političkim aktivnostima u srpskoj zajednici na Kosovu često dominira tema cene koštanja tih aktivnosti. U razmaku od nekoliko nedelja u brojnim kosovskim medijima se obnavljaju informacije o tome koliko novca iz kosovskog budžeta je utrošeno na plate srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, kojima se, s druge strane često zamera na neaktivnosti, bojkotu, a ponekad i sabotaži kosovskih institucija.

Novac je i jedna od prvih tema koja je pokrenuta uoči novonajavljenih izbora za gradonačelnike četiri severne opštine.

Prištinska Koha je upitala Valjmira Eljezija, portparola kosovske Centralne izborne komisije koliko će koštati ovi vanredni izbori.

Eljezi je objasnio da, budući da ovo nije izborna godina, CIK nema izdvojen novac za izborne aktivnosti, te da još nije poznato koliko će izbori koštati.

„Mi smo u procesu planiranja troškova ovih izbora i uskoro ćemo znati koliko će koštati. Treba naglasiti da ćemo konačne troškove znati tek po završetku čitavog procesa“, rekao je Eljezi.

Kao i do sada, očekuje se da novac bude alociran iz budžeta kosovske vlade.

„Ovo su vanredni izbori, što znači da u godinama kada nisu predviđeni izbori, poput ove, CIK nema budžet za izbore. Prema dosadašnjoj praksi, kada god bi vanredni izbori bili najavljeni u godinama kada izbori nisu predviđeni, Vlada Republike Kosovo bi uvek podržala zahteve za alokaciju budžeta“, rekao je Eljezi Kohi.

Izbori za gradonačelnike najavljeni su za 19. maj, a kampanja će trajati između 13. i 17. maja. Političke opcije u ovim opštinama se još nisu izjasnile o tome da li će imati kandidate na predstojećim izborima, a predstavnici srpskih političkih partija sa kojima je KoSSev juče razgovarao su najavili da će odluku o učešću doneti u skladu sa preporukom državnog vrha Vlade Republike Srbije. O tome pročitajte u posebnoj vesti: Božović, Milović, Simić: O izlasku na izbore u skladu sa stavom državnog vrha.

Povezani članci:

Četiri opštine na severu Kosova, četiri meseca bez gradonačelnika

Koha: „Pripadnici paralelnih struktura primaju plate bez odlaska na posao“

Srpski rukovodioci sa kosovskim platama

Pritisak medija i organizacija civilnog društva neujednačen

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.