Četiri opštine na severu Kosova, četiri meseca bez gradonačelnika

Izvor: Gazeta Express/Radio Kosovo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Četiri opštine na severu Kosova, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan su četiri meseca bez gradonačelnika. Oni i dalje dobijaju redovne plate iz budžeta Kosova.

Gradonačelnici ovih opština sa srpskom većinom povukli su se zbog poreza koji je Kosovo stavilo na srpske proizvode.

Vlada nije prihvatila ostavke. Međutim, poznavaoci Ustava smatraju da nije lako raspisati izbore.

Ministarstvo administracije za lokalnu upravu još nije donelo odluku o ostavkama gradonačelnika severnih opština, dok Vlada Kosova ne prihvata ostavke na osnovu toga što su gradonačelnici koristili termin „Kosovo i Metohija“, koji ne postoji u Ustavu i zakonima na snazi.

Poznavalac Ustava Mazljum Baraljiu (Mazllum Baraliu) opisuje situaciju kao „neobično stanje“.

„Prvi problem, bez obzira na to da li Srbi prihvataju izbore na Severu, još je ozbiljniji jer, CIK koji bi moralo da se pozabavi tim eventualnim izborima, nema mandat. Dakle, nije funkcionalno i nije legitimno za donošenje određenih odluka i to je prvi problem. Drugi problem je da bi trebalo da se poštuju procedure kanditata, dakle, da li oni smeju da se prijave, zato što tamo vlada jedno neuobičajeno stanje, jedno napeto stanje pod uticajem i dirigovanjem iz Beograda“, rekao je Baraljiu.

Bivši ministar administracije i lokalne uprave Sadri Ferati je takođe rekao za Radio Kosova da nije lako raspisati izbore u severnim opštinama. „Pitanje je da li postoji volja građana za takvim procesom. Ovo je sada delikatna situacija”, rekao je Ferati.

Zamenik gradonačelnika skupštine opštine u Severnoj Mitrovici, Baškim Cimilji (Bashkim Cimili) objašnjava da je funkcionisanje vlasti povezano sa pitanjem poreza (taksi).

„Sve ima veze sa pitanjem poreza, mnogi od ljudi koje sam sreo (ali ne i centralni zvaničnici) čekaju u nekoj formi da odustanu od taksi i onda da sve vrate u normalizaciju.“

Ksenija Božović iz Građanske inicijative kaže da lokalna uprava ne funkcioniše kako treba, ali da se situacija još više pogoršala ostavkama gradonačelnika.

„Ništa nije transparentno, tako da građani ne mogu da vide ili slušaju kako opština funkcioniše. Nije zakazana nijedna sednica skupštine opštine, niti odbornici znaju šta se radi u opštini jer nema izveštaja“, rekla je ona.

Uprkos činjenici da skupštine opština ne održavaju sednice i gradonačelnici ne idu na posao, oni i dalje dobijaju redovne plate iz budžeta Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.