Božović, Milović, Simić: O izlasku na izbore u skladu sa stavom državnog vrha

Kosovski predsednik, Hašim Tači, raspisao je juče lokalne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na Severu za 19. maj. Odluka je naizgled iznenadila i širu javnost, ali i političke predstavnike i nadležne institucije, poput Centralne izborne komisije čija je predsednica, Valjdete Daka juče rekla da je odluka o raspisivanju izbora za ovo regulatorno telo bila iznenadna. Za političke predstavnike kosovskih Srba, ova oduka je „provokacija“ i „čudna“.

Dan posle odluke o raspisivanju izbora, političke partije kosovskih Srba i dalje nemaju jasan odgovor za javnost o tome da li će imati kandidate na najavljenim izborima. Oni sa kojima smo uspeli da stupimo u kontakt, iznenađeni su odlukom kosovskog predsednika i navode da odluku o učešću na izborima žele da donesu u konsultaciji sa Beogradom.

Božović: Kao politička opcija kosovskih Srba očekujemo da Vučić i nas pozove na konsultacije

“Nama je malo čudna odluka i vreme u koje je doneta”, istakla je Ksenija Božović predsednica GI SDP i odbornica u SO Severna Mitrovica, podsetivši da je ostalo još četiri dana do isteka roka od 45 dana za koje je predsednik Vučić zamolio Srpsku listu da sačeka i da ne napušta kosovske institucije, ali i na to da su gradonačelnici inicijalno dali ostavke upravo zbog taksi, da takse u međuvremenu nisu ukinute, a da su povrh toga izbori raspisani.

„SDP kompletno prati situaciju, održaćemo sastanak sa svojim članovima, razmotrićemo dobro situaciju, videćemo kako ljudi razmišljaju, porazgovaraćemo sa građanima, jer je ovo i za njih nešto novo,“ objašnjava Božović u izjavi za KoSSev.

Posebno ističe da će „prvenstveno sačekati da ih predsednik Vučić pozove kao jednu političku opciju koja je u političkom životu takođe na Kosovu i Metohiji i da sa njima obavi razgovor“.

„Pošto je sutra Srpska lista u Beogradu, imaju sastanak sa predsednikom, mi očekujemo da taj predsednik pozove i nas, i da obavi razgovor i sa nama, jednostavno da svi zajedno sagledamo situaciju i da uradimo ono što je najbolje za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji“, poručila je Božović.

Da se ne ponovi 2017.

„Mi smo spremni za svaku vrstu dogovora“, ističe Božović, dodavši da ukoliko dođe do izbora „ne žele da budu kao što su prethodni bili, ne žele da neko bude ponovo žrtva“. Božović je podsetila na ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića koji je „stradao zbog političkih razloga“.

„O tome bi svi trebalo da razmislimo i da pokažemo da smo jedinstveni i da radimo u interesu srpske zajednice na Kosovu u ovom teškom periodu kada bi trebalo da se donesu neke jako bitne i teške odluke“, smatra Božović.

Božović je komentarisala i to što su za sada najavljeni samo izbori za gradonačelnika, ne i za lokalne skupštine. Podseća da je lokalna skupština po kosovskim zakonima dužna da sazove minimum jednu sednicu u prvih šest meseci tekuće godine, te da ukoliko do 1. juna skupštine opštine na severu ne održe barem jednu sednicu – sledi im raspuštanje.

Milović: Prilika da Skupština Republike Srbije razmisli o raspisivanju izbora po zakonima države Srbije

Lider GI „Za naš Zvečan“, Dragiša Milović takođe smatra da razlozi zbog kojih je došlo do ostavki gradonačelnika nisu nestali.

„Gradonačelnici su podneli ostavke zbog uvođenja taksi od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da zbog toga što nije pronađen ubica i nalogodavac ubice Olivera Ivanovića. Koliko vidimo, ni jedan ni drugi razlog zbog kojih su  podnete ostavke nije završen i ne vidim zašto bi se izlazilo ponovo na te izbore“, objašnjava Milović u izjavi za KoSSev.

Dragiša Milović
Dragiša Milović, Foto: KoSSev

Dodaje da je upravo zato odluka o izlasku na izbore važna i poput Božović, ističe da i druge političke opcije treba da budu proces konsultacija u Beogradu.

„Vidimo da su sutra pozvani predstavnici Srpske liste, a mislim da je tu bilo mesta i za ostale. Na Kosovu i Metohiji ne žive samo predstavnici Srpske liste ima i drugih predstavnika i ostalih političkih struktura, građanskih inicijativa, ali videćemo. Sačekaćemo šta će zvaničan stav biti, vlade i predsednika države, gospodina Vučića i prema tome ćemo i mi doneti odluku“, navodi Milović za KoSSev.

I Milović podseća na poslednju predizbornu kampanju u kojoj je, kako kaže, bilo mnogo „zle krvi“ između neistomišljenika i dodaje da bi bilo loše da se takva situacija ponovi.

„Loše bi bilo da imamo situaciju od prošlog puta, sećate se predizborne kampanje gde su se palili automobili političkim neistomišljenicima, gde se toliko zle krvi među nama unelo  da ne bih želeo da pod takvim uslovima, ne ja, nego bilo ko učestvuje“.

Novonastalu situaciju, Milović vidi i kao priliku za restituisanje lokalnih skupština opština u srpskom sistemu i raspisivanje izbora po zakonima Republike Srbije.

„Ako Priština već ne sprovodi postignute dogovore, ako uvodi takse, ako ucenjuje i uslovljava Srbiju, ovo je prilika da sada naša vlada, Skupština Republike Srbije razmišlja o raspisivanju izbora po zakonima države Srbije. Ovo je prilika da se pokaže da, ako smo deo države Srbije, ako je Kosovo i Metohija u sastavu države Srbije, da se raspišu izbori posle 6 godina za skupštinu naših opština i za predsednika opština.

Simić: Nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srpska lista će zvanično saopštiti svoj stav

Protest KoSSev
Foto: KoSSev

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova, u jutrošnjoj izjavi za RTS, objasnio je da će, Srpska lista postupiti kao što je i do sada, u konsultaciji sa vladom i predsednikom Srbije, te da će odluku zvanično saopštiti nakon sutrašnjih konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. „Srpska lista će uvek, kao i do sada, ispuniti dve stvari: konsultacije sa zvaničnim Beogradom i apsolutno uvažavanje interesa našeg naroda“, istakao je Simić.

Kosovski predsednik Hašim Tači naveo je da je odluku o raspisivanju izbora doneo nakon konsultacija i sa predstavnicima političkih partija, međutim, Simić tvrdi da „sa predstavnicima Srpske liste, predstavnici Albanaca u Prištini već duže vreme ne razgovaraju, pre svega zato što su kao zamenu za 90 posto podrške koju je Srpska lista dobila na izborima našli  u privatnim Srbima koji zastupaju isključivo lične a ne nacionalne interese.“

Na druge političke predstavnike Srba na KiM, kako je naveo, „ne želi da troši reči“.

„Već sutra, mi ćemo biti u Beogradu i razgovarati sa predsednikom Vučićem, a oni će razgovarati sa onima koji apsolutno ne predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji, koji su ovde dobili manje od 5 posto glasova, tako da ćemo imati situaciju da i oni sa Savskog Venca i oni milioneri i svi ostali i čekaju odluku Srpske liste po ovom pitanju, kako bi nakon toga ne doneli svoju odluku već napali odluku Srpske liste“ naveo je Simić.

Simić smatra da su „napadi“ drugih političkih predstavnika sa KiM-a, neumitni ma kakvu god odluku Srpska lista donela.

„Tako da, ukoliko se mi odlučimo da ne učestvujemo na ovim izborima, oni će nas napadati, kako eto ne želimo da preuzmemo odgovornost, ukoliko se odluči da eto idemo na izbore oni će nas opet napadati“, ističe Simić.

Međutim, Simić smatra da je „njihova situacija mnogo lagodnija nego pozicija Srpske liste zato što mi iza sebe imamo 90 posto građana na KiM, Srba, dok oni iza sebe imaju samo par članova svojih porodica i zato je ogromna razlika u  donošenju političkih odluka između Srpske liste i njih.“

„Kako god ovo je još jedna provokacija Prištine, iz koje će srpski narod kao i u svim prethodnim slučajevima izaći jači i složniji“.

Nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srpska lista će saopštiti zvanično svoj stav, saopštio je Simić – „Imamo različite ideje, ali tek nakon konsultacija ćemo moći da ih zvaničnimo predstavimo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.