Priština i Kosovo Polje: Hapšenja zbog trgovine ljudima

Kosovska policija uhapsila je u ponedeljak šest lica albanske nacionalnosti zbog trgovine ljudima, a akcija je sprovedena na više lokacija u Prištini i  Kosovu Polju u saradnji sa policijom Albanije, saopšteno je iz ove policije. Takođe, identifikovana je jedna žrtva trgovine ljudima. Sredinom novembra u Kosovu Polju sprovedena je slična akcija, a i tada je pronađena jedna žrtva trgovine ljudima – državljanka Albanije.

Uhapšeni su Dž.G. ('76), Š.H. ('90), A.H. ('81), M.G. ('85), A.G.('72) i  L.L. ('82), koji se sumnjiče se da su počinili krivično delo trgovine ljudima, ali i delo – "nezakonito posedovanje, ili kontrola oružja".

Tokom policijske akcije, takođe je pronađen dokazni materijal – osmomilimetarski pištolj, sigurnosne kamere, razni dokumenti i knjige.

Uhapšenima je, po nalogu tužioca, određen pritvor.

Sredinom novembra je u Kosovu Polju, takođe, uhapšeno četiri Albanca zbog prisiljavanja na prostituciju i korišćenja seksualnih usluga žrtve trgovine ljudima, a krajem oktobra su zbog trgovine ljudima u regionu Mitrovice i Peći uhapšena tri kosovska Albanca, i dve žene iz Albanije, te istovremeno identifikovane dve žrtve trgovine ljudima. Početkom oktobra KPS je, dve odvojene akcije, i to u regionu Severne Mitrovice i Peći, uhapsio šest muškaraca i jednu žena, takođe, zbog trgovine ljudima i prostitucije, dok je tada u slučaju na Severu identifikovana i jedna žrtva trgovine ljudima – maloletna Srpkinja.

Podsetimo, KPS je u septembru i julu zbog prostitucije sprovela akcije hapšenja u regionu Prizrena. Tokom akcije u septembru je uhapšeno osam lica, među kojima i četiri žene, a u julskom slučaju je uhapšeno čak dvanaest lica, među kojima su bile i tri Srpkinje, dve Albanke i jedna Ruskinja.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.