ACDC: Železnice Srbije nemaju sredstava za popravku rampe na pružnom prelazu; uskoro bilbord sa porukom vozačima da uspore

Popravka rampe na pružnom prelazu kod Ciglane u Žitkovcu kod Zvečana, koja je već duže vreme u kvaru, to jest, relejnog uređaja pomoću kojeg se spušta i podiže rampa, koštala bi najmanje 40.000 evra. Železnice Srbije Zvečan i lokalna samouprava, međutim, nemaju sredstava u budžetu za popravku uređaja i apeluju na vozače da poštuju sabraćajni znak – Andrijin Krst. Ovo su zaključci građana Zvečana u čijoj opštini se i nalazi problematični prelaz nakon više sastanaka sa lokalnom samoupravom i predstavnicima Železnice Srbije, a koji su i pokrenuli inicijativu za rešavanje problema rampe na ovom pružnom prelazu, u okviru građanske inicijative "Bezbednost u saobraćaju – Zvečan". Građani Zvečana su, takođe, prošle nedelje sproveli akciju deljenja promotivnog materijala, kako bi obavestili svoje sugrađane da relejni uređaji u Žitkovcu i Valaču ne rade, dok će u blizini prelaza u Žitkovcu uskoro biti postavljen i bilbord sa porukom vozačima da uspore. Inače, relejni uređaji na ovim prelazima u opštini Zvečan su do sada dva puta popravljani, jer su vozači dva puta automobilima udarali u iste. Međutim, u poslednjoj nezgodi, automobilom je srušena kućica u kojoj su se nalazili uređaji koji regulišu spuštanje i podizanje rampe, a radnici Železnica Srbije Zvečan, upravo zbog sredstava koja nemaju, nisu mogli da poprave kvar. GI "Bezbednost u saobraćaju – Zvečan" formirana je u okviru projekta "Pravda i građani Severa Kosova", nevladine organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture​ – ACDC iz Severne Mitrovice. 

Popravka jednog relejnog uređaja bi koštala najmanje 40.000 evra i kako lokalni železničari novca nemaju, obezbedili bi radnu snagu i sve što bi moglo da se iskoristi od starih delova i materijala kako trošak popravke ne bi bio veći od 40.000 evra. Ono što oni trenutno rade da barem donekle zaštite građane od potencijalnih nesreća, jeste to da dva puta dnevno šalju pismene naloge mašinovođama da zaustavljaju vozove na ove dve lokacije, navode iz ACDC-a.

Železnica Srbije apeluje na vozače da poštuju saobraćajni znak – ANDRIJIN KRST i da se svakako zaustave ispred pružnih prelaza, bez obzira što rampe ne funkcionišu.

Građani Zvečana su, takođe, osim sa predstavnicima Železnica Srbije u Zvečanu, razgovarali i sa predstavnicima lokalne samouprave koji su potvrdili da su upoznati sa problemom i da su se u nekoliko navrata obraćali pismenim putem Železnicama Srbije u Zvečanu kako bi se ovaj problem rešio, "ali i da rešenja nema".

"Lokalna samouprava nema novac za sanaciju kvara, ali u isto vreme ističu da je to posao i zaduženje Železnica Srbije," dodaju iz ove NVO i ističu da su upravo zato građani prošle nedelje delili promotivni materijal (flajere i postere) kako bi sa svoje sugrađane obavestili da relejni uređaji u Žitkovcu i Valaču ne rade, i da ih pozovu, to jest, apeluju na njih da poštuju saobraćajna pravila i uspore.

Podsetimo, već duže vreme od građana koji prolaze putem od Zvečana prema Žitkovcu naš portal dobija informaciju da pružni prelaz kod Ciglane u Žitkovcu nije obezbeđen i da rampa nije spuštena kada voz prolazi. Samo pukom srećom, kako su građani naveli, i prisebnošću mašinovođa koji tim delom voze najmanjom mogućom brzinom, do sada se nisu desile nezgode. 

O jednom od prelaza u Zvečanu naš portal je pisao i letos u periodu dok je i on bio neobezbeđen, nakon čega je popravljena rampa koja je bila neispravna.

Ovo je druga akcija građana Zvečana, a prethodno je na njihovu inicijativu postavljen saobraćajni znak pored osnovne škole "Vuk Karadžić" kojim je za saobraćaj zatvorena ulica Kosovskih junaka pored ulaza u školu i to dva sata dnevno – kada deca dolaze i odlaze iz škole.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.