Ustavni sud Kosova danas saopštava odluku o ZSO

Konačna odluka Ustavnog suda u Prištini o Zajednici srpskih opština (ZSO) biće poznata već danas, nezvanično saznaje "Blic".

Prištinska štampa juče je kontradiktorno izveštavala o samoj odluci o ZSO, koja je dogovorena Briselskim sporazumom. Tako je "Koha ditore" najavila da će sud delimično oboriti sporazum o ZSO, zbog čega će se ponovo pregovarati u Briselu, dok je "Lajminet" izvestio da je odluka da je ZSO u skladu sa Ustavom samoproglašenog Kosova.

"Za nas je merodavan samo sporazum potpisan 25. avgusta u Briselu. Režirani unutrašnji politički i pravni procesi u pokrajini i maštoviti izgovori ne utiču na obavezu Prištine da sprovodi dogovoreno," kaže za "Blic" Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM.

Maja Kocijančič, portparolka izaslanice EU za spoljnu politiku, kaže za "Blic" da neće komentarisati pisanje kosovske štampe. Zanimljivo je da će, uprkos ranijim najavama, Priština dobiti odluku Suda koja im je navodno bila potrebna da bi usvojili Statut o ZSO, za šta je Brisel kao krajnji rok odredio 25. decembar.

"Sama ideja da Ustavni sud odlučuje o ZSO iznuđena je protestima opozicije, koja zloupotrebljava te emotivne temu da bi animirala svakako nezadovoljne građane, sve sa namerom da iznude izbore ili da u rekonstrukciji Ramuš Haradinaj uđe u Vladu. Vlast opet pušta da se to prolongira kako bi odložila odluku o Specijalnom sudu za zločine OVK," kaže za "Blic" Nenad Đurđević, direktor Foruma za etničke odnose.

On ističe da će, ako Ustavni sud odbije ZSO, to biti isto kao da je odbio Briselski sporazum, i da se to neće dogoditi.

Šta predviđa sporazum o ZSO

Ima ukupan nadzor nad razvojem lokalne privrede, obrazovanjem, zdravstvenom i socijalnom zaštitom

Skupštinu ZSO čine predstavnici deset srpskih opština i ima predsednika koji je predstavlja

Ima imovinu, izuzeta je od poreza, carina i bilo kakvih dažbina institucijama u Prištini

Finansira se iz budžeta Srbije i Kosova, prihodima od svojih preduzeća. Može da pokrene postupak pred Ustavnim sudom ako su joj ugrožena ovlašćenja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.