„Pripisivanje krivice Srbima dovodi u opasnost njihove živote“

Foto: Printscreen

Nakon informacije da su dve srpske osobe viđene u blizini izvorišta sa kog se vodom snabdevaju građani Dečana, koji ovih dana masovno traže medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja, reagovali su predstavnici medija i civilnog društva, koji su poručili da bi pripisivanje krivice Srbima bez činjenica moglo da dovede u opasnost živote kosovskih Srba, piše RTK2.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević navodi da se ponavljaju priče iz prošlosti u kojima je pojedinac odgovoran za opšte stanje, a preko pojedinca je odgovoran i čitav kolektiv, koji u ovom trenutku treba da snosi krivicu. Ovo je poslednje upozorenje za KFOR, za bezbednosne institucije, da ni u kom slučaju ne pomisle da je situacija dobra i da ne može eskalirati, dodaje Rakočević.

„Takvi glasovi su 17. marta, to nam je najsvežije, odveli ovaj prostor sa svim njegovim kulturnim, duhovnim i životnim vrednostima u potpunu anarhiju i potpuni haos.Nikako, i ni u kom slučaju ne možemo sebi dozvoliti, kao profesionalci, kao ljudi, kao slobodni građani, kao posmatrači u krajnjem slučaju da ove vesti budu dominantne, da ove vesti sve nas i naše živote dovedu u opasnost“, istakao je Rakočević.

Novinar Andrija Igić smatra da bi ova situacija mogla da ima opasne posledice po Srbe na Kosovu.

„Dakle, ne radi se ni o čemu novom, ali je stvar da se nastavlja jedna tendencija indoktrinacije Albanaca da za Srbe nema mesta na ovom prostoru, da im nema mesta da žive zajedno sa Albancima i ono što mi se čini najrizičnijim jeste da iza svega ovoga može da se izrodi jedan novi pokret odmazde prema Srbima koji su ostali da žive na Kosovu“, rekao je Igić.

Igor Marković iz Nevladine organizacije Aktiv očekuje nastavak napada na kosovske Srbe ukoliko institucije ne reaguju i zaustave glasine o krivici Srba za stanje u Dečanima.

„Ukoliko pod hitno, ali naglašavam pod hitno, ne dođe do neke zvanične reakcije centralnih i lokalnih institucija koje bi bile usmerene na smirivanje trenutne, ne samo političke već i bezbednosne situacije, možemo, nažalost uskoro biti svedoci nekih i te kako loših scenarija širom Kosova“, rekao je Marković.

Povodom trovanja više od hiljadu građana Dečana prethodnih dana, oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini, koja je pozvala novinare, ali i građane, da ne slušaju glasine o mogućim uzrocima masovnog trovanja, već da sačekaju činjenice. U objavi na zvaničnom Tviter nalogu, uz želje za brzo ozdravljenje građana, iz Ambasade SAD poručuju i da je kosovsko ministarstvo zdravlja do sada uradilo više analiza, prema kojima je bakterija mogući uzrok trovanja.

RTK2

Pročitajte još:

NIJZ o situaciji u Dečanima: Pronađena ešerihija koli i norovirus

NIJZ – Dečani: Pronađeno više bakterija koje bi mogle da dovedu do zagađenja vode

Kosovski mediji: „Uoči trovanja vodom, Dečane posetili sumnjivi Srbi“; Kancelarija za KiM: Pokušavaju Srbe da optuže – opasna kampanja dezinformacija

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.