NIJZ o situaciji u Dečanima: Pronađena ešerihija koli i norovirus

Voda FOTO: Vesti

Vest je ažurirana

Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je da je utvrđeno postojanje dve bakterije i jednog virusa na osnovu dva uzorka stolice koja su poslata 15. jula na ispitivanje u laboratorijama van Kosova.

Otkrivene su dve bakterije – Engeropatogena ešerihija koli i Enterotoksigena ešerihija koli kao i norovirus.

Iz instituta navode da su i dalje u toku mikrobiološka ispitivanja uzoraka uzetih od pacijenata sa znacima infekcije gastrointestinalnog trakta radi otkrivanja virusa, bakterijskih ili parazitskih patogena.

Kosovski institut za javno zdravlje sproveo je nova epidemiološka ispitivanja u vezi sa navodnim trovanjem pijaćom vodom u opštini Dečani. Analizom uzoraka vode iz vodovoda „Hidrodini“, pronađena je koliformna bakterija i ešerihija koli, potvrdio je ovaj institut.

S druge strane, fizičko-hemijskom i bakteriološkom analizom uzoraka vode koji su juče uzeti iz okolnih sela u opštini Dečani – Prilep, Rznić i Glođane, nisu pokazali postojanje ovih bakterija.

Institut saopštava da voda i dalje nije za piće, čak i nakon normalizacije vodosnabdevanja.

Takođe, u toku su i mikrobiološki pregledi kod pacijenata, koji su se javili sa simptomima infekcije gastrointestnalnog trakta.

Radi se na ispitivanju različitih virusnih, bakterijskih, parazitskih i drugih patogenih infekcija kod pacijenata, navodi Institut.

Kosovski institut za javno zdravlje izdao je i niz preporuka u vezi sa daljim ispitivanjima, kao i o korišćenju vode u narednom periodu, do sledeće preporuke.

Naložili su povećanje kontrole inspekcija, koriščenje vode iz cisterni opštinskog vodovoda, usled nedostatka vode iz vodovodne mreže, snabdevanje stanovnika flaširanom vodom.

Pročitajte još:

NIJZ – Dečani: Pronađeno više bakterija koje bi mogle da dovedu do zagađenja vode

Kosovski mediji: „Uoči trovanja vodom, Dečane posetili sumnjivi Srbi“; Kancelarija za KiM: Pokušavaju Srbe da optuže – opasna kampanja dezinformacija

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.