Prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara počinje sutra

Foto: KoSSev

Svi državljani Srbije, stariji od 16 godina, koji zaključno sa današnjim danom prime bar jednu dozu vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19, imaju pravo na 3.000 dinara državne pomoći. Osim penzionera i osoba koji izdržavaju zatvorske kazne svi drugi građani treba da se, od 1. do 15. juna, prijave za ovaj novčani iznos, uključujući i korisnike socijalne pomoći.

Večeras, u ponoć 1. juna, na sajtu Uprave za trezor, počeće prijava za 3.000 dinara za građane Srbije koji su vakcinisani makar jednom dozom vakcine zaključno sa 31. majem, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Prijava će biti omogućena i telefonom, pozivom kontakt centra, čiji će broj biti objavljen pred početak rada u petak 4. juna“, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Uredbom koju je donela Vlada Srbije, predviđeno je da isplata 3.000 dinara vakcinisanim građanima počne u junu. Ranije je ministar finansija Siniša Mali, najavljujući ovu pomoć, istakao da će novac građanima biti uplaćen do 20. juna, a u današnjem saopštenju se ističe da će „isplate biti realizovane odmah po završetku prijave“.

Penzionerima će dodatna novčana pomoć biti isplaćena bez prethodne najave, stoji u Uredbi, dok će za osobe koje služe zatvorsku kaznu prijavu podneti Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

U ovoj Uredbi, za razliku od uplate 30+30 evra pomoći, ne predviđa se automatska uplata za primaoce socijalne pomoći, te će i oni ovaj put morati da se prijave.

„U svojoj prijavi građani dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građana, registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji će se uplatiti dodatna novčana pomoć“, ističe se u Uredbi.

Banka za uplatu

Građanima koji nemaju otvoren tekući račun u banci, a to se odnosi i na penzionere, Ministarstvo finansija otvoriće poseban namenski račun kod banke Poštanska štedionica. Građani koji imaju račun u banci, ali ne žele preko njega da prime ovu pomoć, mogu prilikom prijave da izaberu neku drugu banku gde će im biti otvoren poseban račun u svrhu uplate 3.000 dinara.

„Banka Poštanska štedionica dužna je da otvori poseban namenski račun u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva Ministarstva finansija.

Ukoliko korisnik prava ne želi da mu se uplata izvrši u banci u kojoj ima otvoren tekući račun, Ministarstvo finansija otvara poseban namenski račun za uplatu dodatne novčane pomoći u banci koju korisnik prava odredi prilikom prijavljivanja za uplatu dodatne novčane pomoći. Izabrana banka dužna je da otvori poseban namenski račun iz tog stava u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva Ministarstva finansija“, precizira se u Uredbi.

Pravo na 3.000 dinara pomoći imaće svi državljani Srbije, stariji od 16 godina, bez obzira koju vakcinu protiv koronavirusa su primili. Važno je da je za njenu upotrebu Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala dozvolu. To su četiri priznate vakcine dostupne u Srbiji: Sputnjik V, Fajzer, Sinofarm i AstraZeneka.

N1

Povezane vesti: 

Vučić: Građanima koji su se vakcinisali dodatna pomoć od 3.000 dinaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.