Insajderov podsetnik na pitanja premijerki o saradnji Vlade i Blerovog instituta: „Ja se tim stvarima ne bavim“, „Neću da spinujem“

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, odnosno njegova agencija već godinama sarađuje sa Vladom Srbije. Saradnja je počela u vreme kada je Vladu vodio Aleksandar Vučić i to u vezi s projektom Deliveri junit. Pitanje kako je regulisana ta saradnja ostalo je prošle godine bez odgovora jer, po svemu sudeći, o njoj ne postoji nikakav zvanični dokument, niti ugovor. Insajder je napravio podsetnik na prilike tokom prošle godine kada je postavljao pitanja u vezi sa Blerovim institutom.

Krajem prošle godine Institut za globalne promene Tonija Blera raspisao je konkurs za dva radna mesta u Beogradu, što je bio povod da Insajder postavi pitanje Vladi Srbije da li je sklopila ugovor o savetovanju s Blerovim institutom i koliko je on vredan.

Premijerka Ana Brnabić tada je rekla da se za to ne izdvaja ni dinar iz budžeta, ali je na pitanje ko onda plaća te usluge obećala odgovore. Umesto odgovora, iz kabineta premijerke nam je poručeno da pitanja postavimo Institutu Tonija Blera.

Šest meseci ni po zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja Vlada Insajderu nije dostavila ugovor.

Insajder: Da li je ugovor tajna?

Brnabić: Nisam se time dalje bavila. To su administrativne stvari. Niti mislim da treba ja da se bavim njima, niti imam vremena za to. Ja se tim stvarima ne bavim.

Insajder: A ko treba da se bavi?

Brnabić: Administrativni ljudi u Vladi.

U septembru ove godine zvanično iz Generalnog sekretarijata Vlade stigao je odgovor da Vlada nema nikakav ugovor sa kompanijom Tonija Blera.

Insajder: Kako je moguće da Blerov institut pruža savetničke usluge najvišim državnim funkcionerima, a da ne postoji nikakav ugovor?

Brnabić: Kako je moguće da Vas ne zanima 15 odsto povećanja plata medicinskim radnicima?

Insajder: To nije bilo moje pitanje.

Brnabić: Danas je previše lep dan i neću da spinujem na neke druge teme.

Tako na pitanje koji je pravni osnov po kojem pro bono inostrani institut savetuje Vladu Srbije, ova medijska kuća nije nikada dobila odgovor.

Insajder

Povezani članci:

Ko plaća Blerov institut da savetuje Vladu Srbije, Brnabić tvrdi: Rade volonterski…

Stejt department traži „sporazum fokusiran na međusobno priznanje“; Vučić: Nastavak dijaloga možda u decembru

Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Blerov Institut za globalnu promenu: Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade

Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.