Predavanje poznatog pčelara Slobodana Jevtića sutra u Zvečanu

Pčela
FOTO: KoSSev

Iskusni pčelar i predavač iz Kostolca, Slobodan Jevtić, koji se već pedeset godina bavi ovom delatnošću, održaće predavanje o aktuelnim temama u pčelarstvu, sutra u 17 časova, u zgradi opštine Zvečan.

Jevtić će sutra zaljubljenicima u pčelarstvo preneti svoje znanje i iskustvo o uzimljavanju, bolestima pčela, sprečavanju rojanog nagona u livadskoj paši, kao i drugim aktuelnim temama važnim za pčelarstvo.

Jevtić je iz sela Kostolac, kod Požarevca, a uzgojom pčela je počeo da se bavi davne 1967. godine. Tokom svoje dugogodišnje karijere snimio je preko 200 video priloga o pčelarstvu, a u svom pčelinjaku ima 250 košnica. Svoju karijeru obogatio je pisanjem članaka sa primerima i savetma iz prakse na forumu pčelara Srbije, kao i čestim predavanjima, piše Domaćinska kuća.

Predavanje organizuju društva pčelara „Divlja ruža“ iz Kosovske Mitrovice i „Sokolica“ iz Zvečana, koji pozivaju sve pčelare i ljubitelje prirode da im se pridruže jer će, kako navode, imati mnogo šta da čuju i nauče.

„Bitno je da ljudi čuju i da se upoznaju sa novim znanjima i veštinama u radu sa pčelama kako bi to primenili u svojim pčelinjacima i pomogli pčelama da opstanu u ovako surovim klimatskim uslovima i promenama“, kaže za KoSSev pčelar iz Kosovske Mitrovice, Dejan Mihajlović.

Na Severu, u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, njihovo udruženje broji 70 članova, a kako Mihajlović kaže, postoji još oko sto proizvođača meda koji imaju po nekoliko košnica iako nisu njihovi članovi. Ističe da ih je u Leposaviću mnogo više.

Ekipa KoSSev portala nedavno je posetila mladog i ambicioznog pčelara iz Zubinog Potoka Igora Lazarevića koji je prošle godine osvojio prvo mesto za najbolji šumski med na 2. Međunarodnom senzornom ocenjivanju kvaliteta meda u Novom Sadu. O tome čitajte u nastavku:

Pčelar iz Zubinog Potoka sa najboljim šumskim medom – ljubav prema pčelama i nastavak onog što je otac započeo

Da nije pčela ne bi bilo ni nas: Šampion iz Ibarskog Kolašina nastavlja dalje

Ovo udruženje planira da poseti Međunarodni sajam pčelarstva na Tašmajdanu u Beogradu od 4. do 6. oktobra, međutim kako Mihajlović ističe, još uvek nemaju dovoljno sredstava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.