Pred očekivani susret Vučića i Mustafe, danas sutra i prekosutra ekspertski razgovori u Briselu

U Briselu se u okviru dijaloga Beograda i Prištine od danas do 20. januara održavaju razgovori na ekspertskom nivou, za kojima se u poslednjoj nedelji januara, prema najavama, očekuju i razgovori dvojice premijera – srpskog Aleksandra Vučića i kosovskog Ise Mustafe.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, predvodi beogradsku delegaciju na ekspertskom nivou. Iz Kancelarije za KiM saopštili su da će se od danas do prekosutra u Briselu razgovarati o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, telekomunikacijama, slobodi kretanja, univerzitetskim diplomama i "drugim otvorenim pitanjima". Đurić je ranije najavio da će jedna od tema u Briselu biti i zaštita srpske kulturne baštine, imovine i status SPC. 

Za nešto manje od sat i po vremena u Beogradu će početi i najavljeni sastanak vladike raško-prizrenske eparhije Teodosija sa srpskim premijerom Vučićem.

Sa kosovske strane još uvek nema zvanične potvrde o početku današnjeg dijaloga na ekspertsko-tehničkom nivou u Briselu. Iz Prištine je krajem decembra saopšteno da će kosovska strana za sastanak u Briselu predložiti pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, kao i demarkaciju "granice sa Srbijom", "uzajamno priznanje dve zemlje", ratnu odštetu,  a kosovski premijer Mustafa izjavio je tada da "ima i stvari koje su ostale nezavršene, kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura".

Upravo je pre nekoliko dana i zvanično završen proces integracije 483 pripadnika bivše srpske civilne zaštite u kosovske institucije.

U međuvremenu je kosovska vlada, sredinom januara, usvojila odluku kojom se novoregistrovanoj kompaniji "MTS" DOO izdaje privremena dozvola za ograničeni rad na Kosovu, ali koja će stupiti na snagu onda kada, kako su iz Prištine naveli, Međunarodna telekomunikacijska unija – ITU izda pozivni broj Kosovu.

Poslednji sastanak dvojice premijera koji je za rezultat imao potpisivanje četiri sporazuma bio je 25. avgusta, takođe u Briselu.

Sastanci delegacija Beograda i Prištine koji počinju danas održavaju se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.