Tenzije u Severnoj Mitrovici

Izvor: Gazeta Express/Veriu.info (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pitanje definisanja granice između Južne i Severne Mitrovice ponovo je aktuelizovano prošle nedelje, kada je šef kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar, insistirao na izlasku iz Ahtisarijevog paketa. 

Veriu.info saznaje da je u Kancelariji ministra životne sredine i prostornog planiranja, Ferida Aganija, u petak održan sastanak na kom su bili prisutni šef EU Samuel Žbogar, američki ambasador Greg Delavi, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri i generalni direktor lokalne samouprave Besnik Osmani. 

Kako Veriu.info saznaje, Žbogar je tokom sastanka insistirao na promeni granice, a na štetu Južne Mitrovice, što znači izlazak iz Ahtisarijevog paketa. 

"Žbogar je zatražio da se granica postavi kako je zahtevao Goran Rakić, što znači da će reka Ibar pripasti Severnoj Mitrovici, kao i deo Suvog Dola koji, po Ahtisarijevom planu, pripada Južnoj Mitrovici. Međutim, tome se usprotivio gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji je insistirao na poštovanju Ahtisarijevog plana i samim tim rekao da nema promene granice," rekao je izvor koji je dodao i da je napravljenja pauza zbog predstavnika Kancelarije EU i gradonačelnika Bahtirija koji su u jednom trenutku povisili ton. 

Inače, administrativna granica opštine Južna Mitrovica, na osnovu karte koja proizilazi iz paketa Martija Ahtisarija, uključuje deo Suvog Dola koji se nalazi preko puta mosta na reci Ibar. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.